Реклама / Ads
30| 9088 |16.04.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бивш шеф на КТБ: ДПС придобиват банката на нищожна цена

.
Бившият изпълнителен директор на КТБ Илиан Зафиров Източник: бТВ
Хора около Делян Пеевски и ДПС ще придобият КТБ на нищожна цена. Най-големият длъжник на банката е фирма на Делян Пеевски. Финансовият министър Владислав Горанов действа в активно взаимодействие с ДПС, така че отиват натам нещата.
 
Tова обяви бившият изпълнителен директор на КТБ Илиан Зафиров пред бТВ. „Процесът по обявяването на банката в несъстоятелност ще приключи дори в по-кратък от законовия 7-дневен срок – както три висящи дела бяха довършени на коленце, за да може да мине вчера делото в съда”, заяви финансистът.

„Целта е активите на банката да бъдат реприватизирани. В единия вариант се минава през национализация на КТБ – тя ще бъде купена от Българската банка за развитие, след което ще бъде продадена на когото трябва и за колкото трябва”, продължи Зафиров и уточни, че това са депутатът от ДПС Делян Пеевски и хора от кръговете около движението.

И ДПС, и Делян Пеевски неведнъж отрекоха да са имали взаимоотношения с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев или да са част от сценарий за фалита на финансовата институция. „Има достатъчно факти обаче, които замесват името на Делян Пеевски”, заяви Зафиров.

Илиан Зафиров обясни още, че заедно с останалите изпълнителни директори на КТБ действат „малко или много синхронизирано” с Цветан Василев, за да ограничат щетите от аферата „КТБ”.

Твърденията от изявленията на Цветан Василев, зад които застана Зафиров, са „сигналите, които сме изпращали за 9 месеца към всички институции за всички незаконни и полузаконни мерки срещу КТБ. Знам за срещите му с политици, но без подробности. Той е заявявал, че е предупредил основните политически сили”, подчерта Илиан Зафиров.

„Последната информация, която г-н Василев изнесе за парични трансфери на Иван Искров в Африка, не срещна абсолютно никаква реакция, което ме навежда на мисълта, че там трябва да има нещо. Не мога да знам за какво става въпрос – точно този тип информация предпочитам да не знам, защото не мога да напусна територията на страната, а ако знам това, което г-н Василев знае, могат да ме намерят в някой храсталак”, коментира още бившият изпълнителен директор на КТБ.

Срещу него е повдигнато обвинение в безстопанственост. „Това е доста широкопрофилно обвинение, но няма никакви доказателства към момента – трябваше все пак да ме обвинят, трябваше някой да бъде виновен”, посочи той.
„Усетихме го като цялостна атака срещу банката, нямаше никой, който да действа в наша защита”, продължи още Зафиров.

Илиан Зафиров подчерта, че активите на банката така и не са били оценявани. По думите му, тезата за дупката от 4 млрд. лв. в портфейла на КТБ е спусната от БНБ и е невярна.

Според доклад на Централната банка КТБ е работела като пирамида и е източвана чрез свързани фирми, като е финансирала сама себе си. Бившият изпълнителен директор обаче оспори тези заключения, като обясни, че зад свързаните фирми стоят „20 действащи предприятия, 10 хотела, терени на морето и около София, 7 жилищни сгради в София, всички от които имат собственици”.

„Тези активи имат данъчно обезпечение около 250 млн. лв., което означава, че тяхната стойност е около 2,5 млрд. евро – няма дупка от 4 млрд. лв. – това е спусната от БНБ теза, защото банката трябваше да се обезцени”, коментира Илиан Зафиров.

По думите му, трите одиторски фирми, проверявали КТБ, не са извършили нито един одит. „Те са произвели информация, която бе спусната от квесторите. Не може да служи за доказателствен материал, за нищо не може да служи, но за това нищо са платени 1,6 млн. лв.”, обясни Зафиров.

„В банката през цялото време имаше висш служител на БНБ с пряк достъп до движението по сметките на банката – изтичането на парите се следеше и пряко се докладваше, те не предприеха никакви действия и просто наблюдаваха как банката ще затвори”, посочи още бившият изпълнителен директор на КТБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7120 |14.04.2015 Турска банка продава бившия военен завод в Айтос . 5| 5768 |17.03.2015 Основният акционер на КТБ: Законодателните промени, свързани с банката, са незаконни . 9| 9833 |05.02.2015 Кордовска е изтеглила парите си от КТБ след края на работното време на банката . 8| 6079 |01.10.2014 358 551 дка бивш горски фонд купен за строежа на „Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads