Реклама / Ads
11| 7544 |16.04.2015 АКТУАЛНО

Нотариус за Фрог: Законът за адвокатите ощетява счетоводителите

.
Теодора Вуцова
Няколко са спорните моменти в новия Закон за адвокатурата. Той ощетява не само нотариусите, но и всички граждани. В определението за адвокатска дейност са включени абсолютно всякакви дейности – даване на консултации, подаване на документи във ведомствата, изготвяне на документи... , коментира пред Фрог нюз нотариус Теодора Вуцова.
 

Счетоводителят няма да може да даде консултация на един български гражданин в областта трудовото право, на данъчното право..., защото това вече ще е адвокатска дейност и счетоводителят ще е под угрозата да получи административен акт, издаден от Висшия адвокатски съвет, и го грози глоба до 10 000 лева. Това означава, че всяка счетоводна фирма трябва да наеме адвокат, за да може да извършва присъщата си дейност, което от своя страна ще оскъпи счетоводните услуги, разяснява Вуцова.

 

На профсъюзите също се отнемат правата. Те не могат да направят абсолютно никаква консултация на техните членове, защото се води адвокатска консултация. Освен адвокатите никой няма да има правото да изготвя документи.

Създава се абсолютно монополно положение на адвокатурата с оглед на представляването по какъвто и да е начин пред държавните институции. В тази връзка е започнато производство пред Комисията за защита на конкуренцията по искане на Българската стопанска камара.  

 

Над 12 000 са адвокатите в момента и само те имат интерес от новия закон. С него ще се зачита като стаж само адвокатският. Един нотариус, който е работил 20 години или съдия, трябва да се явят на изпит в случай, че желаят да продължат професионалния си път като адвокати.   

 

Нотариусът изпълнява държавни функции и затова винаги е подложен на контрола на държавата в лицето на министъра на правосъдието. Адвокатурата по закон е независима и никой не може да й държи сметка, поради което предоставянето на нотариални функции на адвокатите е не само противоконституционно, но и много опасно за гражданския оборот, обяснява нотариус Вуцова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6580 |16.04.2015 Н. Хаджигенов пред Фрог: Съдебната реформа е цирк за избирателите . 24| 8785 |16.04.2015 Писателят А. Илиев за Фрог: В ЦК има и против атентата в "Св. Неделя" . 17| 10240 |15.04.2015 Експерт за Фрог: Взривените гранати били за Русия . 12| 5566 |14.04.2015 Братът на Ченалова за Фрог: Не се крие, явила се е на разпит на 2 април, мълчат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads