Реклама / Ads
16| 5469 |17.04.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Таня Андреева: Има лобита, които убиват здравната система

.
Таня Андреева
В здравеопазването не трябва да има двоен аршин. В здравеопадзването трябва да има един път - на приемственост и подкрепа. В момента не се усеща подобряване на системата на здравеопазване. Има лобита, които убиват здравната система. Това каза в "Лице в лице" бившият министър на здравеопазването Таня Андреева.
 
В момента чувам само намерения, очаквам действия. Вероятно ще има и чакащи в болниците. Когато свършат парите, хората ще чакат, за да има ново финансиране. Философията на здравеопазването е, че финансирането следва пациента. Да спре спекулацията, че се прави реформа. Реформа не се прави, категорична бе Андреев

„Реформа не се прави“, категорична е Таня Андреева и допълни: „Реформата стартира преди няколко години, когато болниците се направиха търговски дружества - за добро или за лошо; това, което ние се опитахме да направим и сега, което Москов се опитва да направи“. По думите й причина да не се случи тази реформа са „сериозен страх в политиците“ и фактът, „изключително много се страхуват различни лобита, фарма индустрията, някои пациентски организации“. „Те се опитват да бият доверието лекар – пациент. Аз не познавам лекар, който умишлено иска да навреди на пациент“, изтъкна ексздравният министър.

Шанс има за здравната реформа, подчерта обаче Андреева. Ясна визия, стабилно политическо управление, сериозен финансов ресурс и време са нужни според Андреева, за да има реформа в здравеопазването. „Здравеопазването е една много сложна и тежка система, един мандат на стига да се извърши реформа“, коментира тя. 7,5 млн. сме потърпевши, ако нещата в здравеопазването се влошават и не вървят, подчерта Андреева. Факт е, че трябва да се работи върху националната здравна карта. Това е добър пример за приемственост според Андреева, която припомни, че електронно здравеопазване, заложено по време на нейното управление, е било спряно от служебния министър след нея.

По мнение на бившия здравен министър касата се източва не заради интереса на болниците, а заради търгове. Редом до здравния министър да застане и вътрешният министър, призова Таня Андреева. „Философията е финансирането да следва пациента. Нека да спре тази спекулация с това“, поиска тя.

Има лобита, които са пуснали корени в системата на здравеопазването. Има директори с бизнесуклони, които не се грижат за лечебните заведения. Има интереси на различни фирми,    които продават скъпо. Бих дала информация на ДАНС. Иначе всички ставаме заложници, категорична бе бившата министърка. Дано министър Москов не стане заложник на някое от лобитата. Може да бъде притиснат политически, допълни тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5734 |17.04.2015 Борислав Цеков: Да скъсаме отношенията с хунтата в Украйна . 14| 10167 |17.04.2015 Фрог научи: Генералски ромбове на килограм за 6 май . 4| 5081 |17.04.2015 А. Ковачев: Поклон пред българските и арменски жертви на Османската империя . 11| 5652 |17.04.2015 Омбудсманът: Премиерът да удари по масата!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads