Реклама / Ads
28| 5220 |18.04.2015 ПОЛИТИКА

АБВ критикува яростно отбраната и дипломацията ни

.
Георги Първанов
АБВ ярастно разкритикува отбраната и дипломацията ни на отчетно-изборната конференция на столичната организация.
 

 „АБВ е траен, солиден, перспективен проект". Това заяви лидерът  в оставка Георги Първанов. Той отчете стъписването на формацията от гласувания 16 милиарда лева заем. Партията, по думите му, дала най-добрия министър в кабинета на ГЕРБ - Ивайло Калфин. Това, което той направил, натежавало над всичко, което правели реформаторите и другите съучастващи формации в управлението. Ние влязохме в управлението, за да бъдем социален коректив, нека някой да каже, че не сме такъв, закани се Първанов, пише Нюз. бг.

 

Той коментира и подадената ръка вчера от страна на формацията да подкрепят искането на БСП до Конституционния съд за 16 милиардния заем. Не съм сигурен дали едно такова питане до КС е коректно, смята лидерът на АБВ. Не съм сигурен дали самият КС ще допусне до разглеждане едно такова питане, подчерта Първанов. Ние правим това, което сме обещали, отчете той.

 

АБВ, по думите му, трябва да изготви алтернатива на военната политика на управлението на Николай Ненчев. Остри критики имала формацията към военния министър.

 

Външният министър Даниел Митов също не бе пожален от лидера на АБВ, който иска да му разясни българската дипломация. България е изолирана на Изток, но България е изолирана и тук на Балканите, смята лидерът на АБВ. Всички са против нас, каза той, акцентирайки и на българското отсъствие от енергийната среща на балканските държави. Как няма да критикуваме този министър, недоумява Първанов. АБВ щяла да изготви алтернативни предложения във външната политика, закани се Георги Първанов.

 

Той е притеснен и че ще загубим руските туристи и не вярва на думите на министър Николина Ангелкова, че руснаците се връщали у нас. Оценката си за кабинета партията щяла да даде на националната си конференция на 26 април. Не съм оптимист за близкото бъдеще на българо-руските отношения, каза още Георги Първанов.

 

От енергийна гледна точка не се виждали светли перспективи, според него. АБВ щяла да почете по свой начин 9 май, въпреки че държавата ни отказа да изпрати делегация в Москва за Деня на победата.

 

Дискусията за идентичността на формацията сега трябвало да се води преди местните избори. Сега трябва да се реши въпросът с коалиционния партньор, настоя Георги Първанов. Той отново подаде ръка към БСП за съвместно участие на местния вот. Лидерът на АБВ предупреди, че нямало да натиска местните структури за коалициите по места. Щяло да се разработи обаче максимално приемлива формула. АБВ била отворена за широка коалиция на местния вот. Партията ще излезе със собствен кандидат за кмет на София, стана ясно от думите на Георги Първанов. Тези избори са ни много важни, увери той.

 

Отказът на президента Росен Плевнелиев да вземе участие в 9-то майския парад в Москва огорчил Русия. Това стана ясно от думите на лидера на АБВ в оставка Георги Първанов пред медиите преди отчетната конференция на АБВ-София.

 

 

Президентът в периода 2002-2012 се върна късно снощи от руската столица. По думите на Първанов, демонстративният отказ на българския държавен глава да присъства на Деня на победата засегнал до дъно чувството на руснаците. Това е един психологически ефект, който уви ще бъде многостранен, той ще рефлектира върху редица други сфери и икономически връзки, културни контакти, във всяко нещо, опасява се лидерът на АБВ.

 

Не можете да си представите как един такъв жест може да повлияе, допълни той. В Русия той коментирал „онези теми, които ни болят", както се изрази Първанов. Той попитал дали „Южен поток", който вече се трансформира в „Турски поток", може в някакъв вариант да мине през територията на страната ни. Първанов предлага той да мине по трасето на „Набуко". Връщане към стария вариант на „Южен поток" бил немислим, защото преговорите между Русия и Турция били в много напреднала фаза. За вариант през трасето на „Набуко" можело да се говори, но шансовете намалявали с всеки изминал ден и за тази опция.

 

Първанов е признал пред руските си домакини отговорността на кабинета за провала на „Южен поток", но очертал и вината на Русия. Това, което най-много ни обещават към  момента, е да има отклонение за България, обясни Георги Първанов. Това е байпас, това носи на нашата енергетика до 1 милиарда кубически метра газ приблизително, каза той. При криза енергетиката ни щяла да изисква по-сериозни количества газ. Отново той е поставил варианта за рестарт на АЕЦ „Белене". Георги Първанов настоява за междуправителствена среща по темата енергетика и ще лобира пред премиера Бойко Борисов. Трябвало на ниво министри да започнели срещи с цел възстановяване на доверието между България и Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 87| 8452 |24.09.2013 М. Манолова: Първанов да критикува Плевнелиев вместо Орешарски . 19| 6699 |26.04.2010 С мъдрости за Нане и Вуте царят критикува ГЕРБ . 11| 6113 |18.01.2010 Костов разкритикува ГЕРБ за еврофондовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads