Реклама / Ads
18| 8369 |18.04.2015 НОВИНИ

Алекс Алексиев: Турция не е държава, на която може да се разчита като демокрация

.
България вече е фронтова държава. На Запад и особено във Вашингтон, където е най-важно това заключение да се направи, в момента разбират, че Турция, въпреки че е член на НАТО, не е де факто съюзник на Запада. Ислямизацията я превърна в нещо съвсем различно.
 

Това каза анализаторът и експерт по радикален ислям Алекс Алексиев по БНР.

 Турция се ислямизира до такава степен, че вече не поддържа тези демократични стойности, които са абсолютно задължителни за един член на НАТО. В края на март оправдаха 236 висши военни чиновници в Турция, които бяха арестувани и държани в затвора дълги месеци по абсолютно скалъпени обвинения. Фактът, че в една държава – член на НАТО могат да стават такива почти сталинистки процеси говори за това, че Турция отдавна не е държавата, на която може да се разчита като демокрация.

 

Според  Алексиев Турция е спомогнала за увеличаването на мощта на „Ислямска държава“ като не е възпрепятствала преминаването през територията си на желаещите да станат джихадистити. В джамии в страната са се извършвали и обучения на джихадисти, допълни анализаторът, който се позова на интервю с радикален ислямист от Таджикистан, което може да бъде открито а сайта на радио Свободна Европа.

 

Големият враг на „Ислямска държава“ са шиитите и „последователите на Сауд“, а не западния враг, и схемата е сходна с вярванията на Ердоган, коментира Алексиев.

 

Имаме едно предимство. От всички балкански държави ислямът в България е най-умереният и най-нерадикален. Ако ни сравнявата с Босна или с Косово, или с Албания, ние сме в много по-добро положение и това би трябвало да се изтъкне на нашите западни съюзници – че България се явява не само фронтова държава, а своего рода бариера пред проникването на радикалния ислям от юг.

 

Сблъсък на цивилизаиите има, но той е между радикалния и „нормалния“ ислям, обобщи Алексиев. Той припомни свое изследване от 2010 година, в което стига до извода че около 95% от жертвите на радикалния ислям (тогава близо 500 000 души) са други мюсюлмани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4509 |16.04.2015 За борба с ИД Местан призова: Турция в ЕС . 7| 4944 |12.04.2015 Турция отзова посланика си от Ватикана . 0| 4903 |09.04.2015 Овце блокираха главния път за Турция край Свиленград (СНИМКИ) . 5| 5668 |25.03.2015 Рускинята Александра оставила предсмъртно писмо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads