Реклама / Ads
29| 8662 |19.04.2015 НОВИНИ

Румяна Ченалова: Отстраниха ме заради делото "Октопод"

.
Румяна Ченалова
Опитвам се да намеря отговорите на всичко, което се случва с мен. Питате ме доколко подсъдимият Алексей Петров има отношение към моя арест. Това може да е само едно предположение, каза съдия Румяна Ченалова в предаването „На светло“ по НТВ .
 

Водещата Люба Кулезич  обърна внимание на факта, че Алексей Петров в момента се разхожда свободен в чужбина, а тя е обвиняема и прекара няколко часа в ареста.

На тази информация, Ченалова  обясни: Веднага след разпределянето на делото Октопод срещу мен беше образувано дисциплинарно производство за случай, който е от 8 години, когато съм била адвокат.  То приключи през октомври миналата година и все още няма резултат.

 

Сега ме отстраниха заради това, че два протокола по делото Октопод не са били приложени в срок. И също така  заради наказателно-частно дело, свързано с делото Сапард . Това е формално условие да бъда отстранена. Това са обстоятелства, които прокуратурата не е имала интерес да съобщи.

 

Сигнализирала съм два пъти ВСС  за дисциплинарните производства, опитвах се да докажа, че срещу мен се извършват незаконосъобразни действия. Аз шепнех това, защото се съобразявах с правилата. Нямам отговор за тези два сигнала до ВСС . Не съм спряла да се боря. Трябва да мога по някакъв начин да докажа своята правота и да дам своите доказателства, обясни съдийката .

 

Относно появилата се информация от прокуратурата, че Румяна Ченалова  е била на яхта в Гърция заедно със съдружници на фирмата "Обединени енергийни търговци" Ангел Божилов  през ноември миналата година, за да реши делото им срещу НЕК , тя отговори:

Един човек  случайно или не, застава пред органите на досъдебното  производство и разказва история за някакъв подкуп и пари. Това е един свидетел. То е същото, като това, ако аз разкажа история за лица, които са взели подкуп. Прадокс  е, че е разпитан само един човек за подкуп срещу мен. Не може срещу едно твърдение да се хвърли такава кал.

 

Разсъждавам върху  въпроса: Защо аз?!  И отговорът се крие в началото на този процес. Появи се изявлението на френския посланик, направено по начин, който е далеч от дипломатическия тон. Не може да обвиниш българския съд, че извършва престъпление. Не може да въведеш едно нарицателно /бел. на ред. „гнила ябълка“/, което да се повтаря по отношение на някакви некачествени  процеси в съдебната система като цяло. ВСС  нямаше и една дума за това. За „Червеи“, обаче ВСС  показа различно поведение и излезе с декларация.

 

Държа да кажа, че в ареста  видях хора, които за разлика от много магистрати, са запазили  достойнството си и са запазили човечността си. Те се държат с уважение към всички хора, не само към мен.

 

На въпрос дали се е крила, Ченалова  обясни: Съдията отчете в определението си, че сме  поддържали непрекъсната  връзка с органите на досъдебното  производство. Давах молби с приложени доказателства. Адвокатът  ми депозира много молби. Двамата се явихме пред ораните на досъдебното  производство на 8-и април на обяд. Търсихме контакт. Поредицата от дисциплинарни  производства , в голямата  си част, са за абсурдни нарушения. Колегите от СГС  работят при тежки условия, имаме по 1000 дела годишно на човек. Съдът отчете онзи ден упрек и към работата на прокуратурата, като каза, че  квалификациите на деянията не са правилни. Прокуратурата застава срещу българския съд.

 

Колкото вие сте били на тази яхта с Ангел Божилов, толкова и аз съм била на нея. Разбрах, че на тази яхта е имало прокурори от специализираната  прокуратура. Не познавам Ангел Божилов. Страшно е тези твърдения да се приемат за верни, заключи съдийката .

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4789 |16.04.2015 Отстраниха окончателно кмета на Неделино . 19| 5840 |14.04.2015 Съдия Румяна Ченалова е задържана за 72 часа . 8| 4973 |03.04.2015 Проф. Танев: Румяна Коларова няма да ме сменя, не съм на дузпата . 12| 4686 |05.03.2015 ПФ ще подкрепи Румяна Бъчварова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads