Реклама / Ads
3| 5022 |19.04.2015 СВЯТ

Още 700 имигранти са се удавили в Средиземно море /обновена/

.
Около 700 души вероятно са загинали, след като кораб с нелегални имигранти се е преобърнал късно снощи край бреговете на Либия, съобщи днес малтийският вестник "Таймс оф Малта", цитиран от Ройтерс.
 

В момента спасителната операция по издирването на оцелели продължава.

 Инцидентът е станал в непосредствена близост до либийски води, на 193 километра южно от най-южния италиански остров - Лампедуза. Двайсет и осем души са спасени.

 

Бедствено положение е било обявено около полунощ. Предполага се, че корабът се е преобърнал, когато мигрантите се преместили на едната му страна при наближаването на кораб от търговския флот.

 

Информация за случилото се бе потвърдена от говорителка на Върховния комисариат на ООН за бежанците, предаде Франс прес. Пред италианската телевизия РАИнюз24 Карлота Сами каза, че 28-те души са били извадени от водата от търговски кораб.

 

Със затоплянето на времето рязко са се увеличили плавателните съдове, пълни с нелегални имигранти, които се опитват да достигнат бреговете на Европа. Средиземно море обаче е тежък маршрут, а много от лодките и корабите са препълнени, което доведе до стотици жертви през последните седмици.

 

Италианският министър-председател Матео Ренци прекъсна пътуването си из страната заради трагедията, разиграла се в Средиземно море, а президентът на Франция Франсоа Оланд поиска спешно да се свика съвещание на министрите на вътрешните и на външните работи на европейските страни.

 

Оланд иска спешната среща, за да бъдат взети мерки след новото корабокрушение на имигранти в Средиземно море, при което има опасения, че са загинали близо 700 души. „Ако това се потвърди, то ще е най-ужасната катастрофа за последните години в Средиземно море”, заяви Франсоа Оланд по ТВ Канал+.

 

Трябва да се увеличат броя на корабите, прелитанията и наблюдаването на зоната от въздуха и да се води по-енергична борба с трафика, защото онези, които пращат хората с кораби, са трафиканти и дори терористи, категоричен е френският президент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4796 |18.04.2015 Над 20 нелегални имигранти с тежки изгаряния в Лампедуза . 0| 4691 |11.02.2015 Над 200 имигранти загинаха в морето край Италия . 1| 6267 |02.11.2014 Лондон готви пак брадва за имигранти, въпреки Меркел . 2| 5420 |11.12.2013 Англия с план срещу изненади с имигрантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads