Реклама / Ads
12| 4549 |21.04.2015 НОВИНИ

Близнашки за съдебната реформа: Оплетоха се като пиле в кълчища

.
Тодорова и Близнашки
Тази история с явното гласуване и намаляване на мандата на ВСС да го изложиш в НС е антидемократично. Това заяви в сутрешния блок на бТВ професорът по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки. Заедно с уволнената от Софисйки градски съд през 2012 за забавяне на две дела съдия Мирослава Тодорова те обсъдиха идеите за промени в съдебната система.
 
„Оплетоха се като пилци в калчища”, коментира Близнашки поведението на управляващите. Като правиш реформа, трябва да го правиш явно и в полза на всички, изтъкна той и допълни: „Съдебната власт трябва да бъде оставена на спокойствие. Да й се дадат необходимите условия за работа, за да даде необходимите резултати“.

Според съдия Мирослава Тодорова, за ефективна промяна в съдебната система трябват два типа мерки. Първите са оперативни – такива, каквито трябва да се наложат административно от самата система. Другите са в изпълнителната и законодателната власт.

Не подкрепям явното гласуване по кадрови въпроси, както и намаляването на мандата на ВСС. Сценарият е съшит с бели конци. Тайното гласуване е едно от златните правила, аргументира се Близнашки. Като правиш реформа, трябва да го правиш явно и в полза на всички, изтъкна той и допълни: „Съдебната власт трябва да бъде оставена на спокойствие. Да й се дадат необходимите условия за работа, за да даде необходимите резултати“.

Относно случващото се около съдия Румяна Ченалова, Георги Близнашки посочи: „Драматична е ситуацията с г-жа Ченалова, но нека не забравяме, че допреди известно време тя се водеше за един от най-добрите съдии. Лесно могат да те превърнат в изкупителна жертва“.

Според съдия Мирослава Тодорова разделянето на ВСС на две колегии е от изключително значение и води до укрепване на същността на съда. За Ченалова тя каза: „Виждали сме шеметни стартирания на процедури, приключили с фиаско“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4666 |17.04.2015 Хр. Иванов: Някои искат само снимка със съдебната реформа . 2| 4235 |16.04.2015 КС образува дело по искането на Цацаров за Бюджет 2015, орязващ парите на съдебната власт . 4| 5917 |16.04.2015 Адвокати на протест пред Съдебната палата . 7| 5306 |07.04.2015 Пеевски и Прокопиев искат да си разделят съдебната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads