Реклама / Ads
1| 8285 |21.04.2015 ЕТНО КАЛЕНДАР

Ведически календар: Акшая Тритя - Неразрушимият ден

.
Акшая Тритя
Според ведическия календар днес е така нареченият Акшая Тритя – Неразрушимият ден. Това е най-светлия ден от годината, в който всяко ново начинание получава подкрепа от Божествената енергия. Направените инвестиции днес се възвръщат многократно. Направените добрини – ще ви следват като сянка на щастие и късмет завинаги.
 
На този ден не се консумира месо и не се пие алкохол, разкрива News7. Думата акшая означава "това, което никога не изчезва". Според ведическата астрология, която борави с подвижни звезди, днес слънцето е в Овен, а луната в Телец. В тези знаци двете светила са в т. нар. "екзалтация" – най-силното им и най-позитивно проявление. Денят е винаги третият ден след новата луна в месец Вайшакха от ведическия календар. Индусите вярват, че на този ден свещената река Ганга е слязла на земята. Често в Индия денят се избира за сватби, инвестира се в злато и диаманти и се започват нови неща. Смята се, че всяко нещо, което мислим или правим в този ден се интегрира трайно в нашата карма. Ето защо е добре да посветим денят на молитва, любов и взаимопомощ. В Индия това е ден на благотворителност и доброволчество. Вярва се, че най-голямото добро, което може човек да стори на този ден е да нахрани някого. Направените дарение пък се връщат многократно. Инвестициите се умножават, както и дарената любов и внимание.

"Акшая тритхи е познат и като Ишвара Тритхи. Тритхи означава третия ден ден, а Ишвара тритхи – означава че всичко, което дойде и се случи на този ден никога няма да умре. Парашума, един от безсмъртните, е бил роден на този ден. И този ден е още познат и като чиранджийви титхи, денят на безсмъртните", обяснява символиката на празника Свами Стасанги Сарасвати. Тя разказва още, че днес се смята, че е започнала една от четирите юги (епохи в развитието на човечеството). Трета юга е започнала на този ден. Той е познат и като югадититхи, което дава значение на този момент, че е много силен и стават големи метаморфози в стратосферата. На този ден Бадринат, едно от четирите почитани светилища на Хималаите, отваря врати за почитане на Бог Нараяна.

На този ден, в който влияят неразрушими сили, всяка дума, мисъл, действие става неизменна част от паметта на душата ни. Днес Така че на този ден човек трябва да положи усилия да прави добри дела. Йогите правят джапа – мантруване и тапа – ритуали. Денят обаче не e само религиозен ден. Той има своята чисто енргийна, планетарна стойност. Тази светла енергия (от екзалтираните слънце и луна) може да бъде използвана от всеки един човек, без значение от расата и вярванията му. Достатъчно е да правим добро и поне за един ден да фокусираме вниманието си върху чистотата на своето съществуване – какво си мислим – има ли негативни - нечисти мисли в ума ни; добри и позитивни ли са делата ни; какви думи употребяваме – чисто ли е словото ни; каква храна консумираме – дали в нея има информация за нечия смърт и насилие (когато ядем месо); какво пием – дали не ни провокира то към похот, агресия и замъгляване на ума (алкохол).

Използвайте този ден като ден за пречистване и влизане в едно състояние на самонаблюдение и осъзнаване на реалността такава - каквато е. Всички ние сме благословени със свещения дар на живота, но често забързани в битовизмите забравяме, че не само на Акшая тритя всеки миг е специален, божествен поток, шанс да бъде по-добри, да сме повече, да растем и приемаме даровете на това съществуване. Нека Акшая тритя ви посипе с живителната си светлина и ви вдъхнови за нови и прекрасни начинания. А ако в този ден срещнете човек в нужда – не се колебайте и протегнете ръката си! Това ще ви донесе Божествена благословия!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7508 |19.04.2015 Днес пак се боядисват яйца, Томина неделя е . 1| 7768 |13.04.2015 На Празната сряда се прави обичая "Мара Лишанка" . 11| 9571 |12.04.2015 Честито Възкресение Христово! (СНИМКИ) . 9| 7084 |11.04.2015 Велика събота е! Очакваме възкресението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads