Реклама / Ads
14| 4792 |21.04.2015 НОВИНИ

"Виновният" Каролев ще съди и Тома Белев за шарж

.
Белев и Каролев в пореден дуел
Природозащитникът Тома Белев и съветникът на иконимическия министър Владимир Каролев пак кръстосаха шпаги по Нова телевизия за дюните, строежите по тях, картите за почивка и чуждестранните инвеститори. Каролев се закани да съди Белев за шарж, който го обявява за главен виновник за масовиге строежи в защитени територии.
 
Според природозащитника Тома Белев досега няма подробни карти на дюните и плажовете в България, въпреки че за тях отдавна е платено.„Платено е, но няма документи, че това са дюни.Проведоха се многомилионни поръчки за картирането на тези площи, но досега не е направено“, заяви той.

По думите му след скандала „Дюнигейт“ през 2013 г. е забранено да се строи върху дюните и плажовете, но по времето на кабинета „Орешарски“ ограничението е паднало.

Същевременно специализирана комисия започна проверка, чиято цел е да установява има ли дюни в частния парцел на къмпинга „Юг“, където излетият на пясъка бетон за строежа на бунгала предизвика скандал между екозащитници и инвеститора в седмицата преди Великден.

Владимир Каролев пък обясни, че в качеството си на съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски, след скандала в къмпинг „Юг“ трябвало да отговаря на неудобните въпроси на чуждестранни инвеститори. „Моята задача като съветник на икономическия министър е да привличам инвеститори в България. Но как да го правим, кажете, в такава ситуация. Звънят ми инвеститори и казват: „Нали си ни казал, че сте много „инвестмънт френдли“, сега какво става“, оплака се Каролев.

Той призна, че върху дюни няма как да се строи, но върху плажовете се строяло отдавна и законът не го забранявал, а само налагал ограничения.„Постройки при височина до 2,7 м могат да се строят върху частен имот, защото плаж и дюна е държавна собственост и там по принцип не може да се строи. Но това че в рамките на 100 м от морето не се строи – забравете“, каза още Каролев.

По думите му едва 7% от Черноморието, според „Гугъл мапс“, било застроено.„Презастроено е само в Слънчев бряг, Албена, Златни пясъци и т.н. Иначе има места, където може да се строи – стига да е частен имот“, категоричен е той.

Тома Белеев опонира, че след като картите на дюните и плажовете години наред все още не са готови, инвеститорите трябва да уведомяват регионалните дирекции на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за всеки строеж в близост до защитените територии.

„Стига, вие защитавате и строителството в Пирин“, обвини той Каролев.

Съветникът обаче се закани да съди Белев и неговите привърженици за шарж в социалната мрежа „Фейсбук“, според който той е обявен за един от виновниците на масовите строежи в защитени територии у нас.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4360 |20.04.2015 Каролев: Лицемери ни учат да оцеляваме чрез "тренировки" в Бедруум . 25| 6744 |17.04.2015 Каролев плаши със съд шефа на „Да спасим Корал“ . 14| 6433 |30.03.2015 Б. Томалевски: Премиерът разделя българите с лъжи за КТБ . 19| 4354 |09.03.2015 Каролев: Кучето е заровено в генерацията на ток, не в търговията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads