Реклама / Ads
22| 5647 |21.04.2015 ПОЛИТИКА

"Екзакта": ГЕРБ "тича" с двойна преднина пред БСП

.
Ако изборите бяха днес ГЕРБ биха получили 25,1% от вота на българите, БСП – 12,2%, ДПС – 7,5%, РБ – 5,5%, ПФ – 5%, АТАКА – 3%, АБВ – 2,5%.
 
Това сочат данните на електоралните нагласи от национално представително проучване на пълнолетните българи, проведено в цялата страна между 1 и 9 април, 2015 г. от „Екзакта Рисърч Груп”.

Ако днес се провеждаха предсрочни парламентарни избори, съставът на Народното събрание нямаше да се различава особено от този на сегашното му 43-о издание. Единствената разлика е, че проектът "България без цензура" нямаше да намери места на депутатските банки. ГЕРБ остава твърд лидер сред политическите формации с 25.1% от вота. БСП са на втора позиция, но далеч от партията на Бойко Борисов - с 12.2%. За ДПС биха гласували 7.5%, за Реформаторския блок 5.5%, за "Патриотичния фронт" 5%. На последните две места са "Атака" с 3% и АБВ с 2.5%.

От "Екзакта" са регистрирали повишение от един пункт на подкрепата за Столетницата. Без промяна обаче остава рейтингът на Михаил Миков, като доверието към него е по-ниско от регистрираното за други леви политици като Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Янаки Стоилов.

Проучването за одобрението на работата на сегашната власт показва, че настоящото управление на премиера Бойко Борисов се ползва с по-високо доверие от първия му мандат - всеки трети поставя по-висока оценка сега.

"Този резултат се дължи най-вече на мнението, че Борисов през този мандат е по-толерантен и диалогичен, че е по-опитен, медийно по-обран и сдържан. Добре се възприема отварянето на ГЕРБ към повече коалиционни партньори. Общественото мнение реагира позитивно и на преоценката на управленските приоритети от първия мандат. Подчертано добре се приемат усилията в сферите на социалната политика, здравеопазването и борбата с корупцията", казват от "Екзакта".

Бъдещата партия на депутата Велизар Енчев, избран от листите на "Патриотичния фронт", но по-късно напуснал парламентарната група, ще "краде" гласове най-вече от "Атака", БСП и АБВ, показа изследването. Без изненада избирателите на "патриотите" не проявяват почти никакви симпатии към него. През април той е одобряван от около 15% от българите.

Най-одобряваните министри са Лиляна Павлова, Петър Москов и Ивайло Калфин. Нови 6% към рейтинга си добави министърът на културата Вежди Рашидов - главно заради изложбата в Лувъра.

Работата на Народното събрание също събира повече позитиви. Ръстът идва предимно от политически активните българи, както и от представители на елитните обществени прослойки – мъже, хора на възраст между 40 и 60 години, високообразовани българи и жители на градовете. Сред председателите на парламентарни групи най-харесван е Красимир Каракачанов, а на второ място е Валери Симеонов. Следващото място си делят Цветан Цветанов и Радан Кънев.

С 3% е паднал рейтингът на президента Росен Плевнелиев за последния един месец.
Социолозите посочват, че работата на държавния глава се одобрява от 36% от българите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък събира впечатляващите 64% обществено одобрение. "Вторичният анализ на данните показва, че пускането на нови линии на столичното метро има широк положителен отзвук в цялата страна", казват от "Екзакта".
Резултатите показат още, че повечето българи са песимисти за бъдещето си. Най-често мрачно настроени са избирателите на БСП и "Атака", докато оптимисти са младите и образовани българи, жителите на областните градове и заможните хора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 88| 5770 |11.04.2015 В. Енчев: Целта ни е да елиминираме ГЕРБ и ДПС . 53| 7767 |04.04.2015 Започва маршът на „Българска пролет” срещу ГЕРБ и ДПС . 13| 5150 |23.03.2015 Лукарски кахърен: Трябваше да подкрепим повече ГЕРБ в Сърница . 17| 4754 |14.03.2015 ГЕРБ ще участва самостоятелно на местните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads