Реклама / Ads
25| 9928 |21.04.2015 НОВИНИ

Само във Фрог: Прокуратурата свързва Ченалова с наркотици, за да й вземе имотите?

.
Румяна Ченалова
Държавното обвинение, изненадващо за всички, свърза съдия Румяна Ченалова с наркотици. Една от догадките е, че това се прави, за да се продължат атаките към нея и да създаде формален повод да се задейства Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, установи Фрог нюз.
 

При гледане на мярката й за задържане, прокуратурата представи справка, според която Ченалова е обществено опасна, защото държавното обвинение разполага с данни за това, че е извършила две престъпления-по служба и против правосъдието. Първото е по чл. 282, ал. 5, което гласи: „Ако деянието по предходните алинеи е свързано с упражняване на контрол върху производството, преработването, съхранението, търговията в страната, вноса, износа, транзита и отчетността на наркотичните вещества и прекурсори, наказанието е лишаване от свобода до десет години по ал. 1 и от три до петнадесет години по ал. 2”.

Потърсена за коментар съдия Ченалова обясни: Не, едва ли прокуратурата иска да каже това. Това престъпление може да се извърши от длъжностно лице, което има такива права и задължения. Длъжностната характеристика му вменява това. По моя преценка това могат да бъдат фармацевти, ръководители на предприятия, които се занимават с такива вещества или пък търговци, които имат съответния лиценз да транзитират подобно нещо. Но не и съдия. Самото престъпление няма как да бъде извършено от съдия.

По думите й единият вариант е да има грешка. Ако не е, смятам, че по този начин се създава формална възможност да се активира Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. По силата на съдебната практика и изрично тълкувателно Решение №7 от 2013 г., имуществото следва да е придобито именно в резултат на тази престъпна дейност, която няма как да е контрол върху производство на наркотични вещества, допълни тя.


Какво каза още съдия Ченалова за обвиненията на прокуратурата срещу нея, за съдебната реформа и за КОЙ, четете в рубриката „Интервю”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4577 |21.04.2015 Прокуратурата иска да върне Ченалова в ареста . 2| 5400 |21.04.2015 Атанас Русев за Фрог: Само на „Корал“ има издадени 35 незаконни разрешителни за строеж . 5| 4519 |19.04.2015 Христо Иванов: Не трябва да има самоцелно освобождаване на членове на ВСС . 42| 8776 |19.04.2015 Соня Култуклиева : Прокуратурата разигра Боливуд с делото „Костинброд“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads