Реклама / Ads
3| 5404 |23.04.2015 ЕТНО КАЛЕНДАР

Миков: Книгите и техните автори са двигатели на цивилизацията

.
Михаил Миков
„Книгите и техните автори са истински двигатели на цивилизациите, които подсигуряват социалния, икономическия, но и моралния напредък”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в свое обръщение по повод Световния ден на книгата, публикувано във Фейсбук. „Написаното на хартия остава завинаги и дава възможност за оценка на неговия автор след време, за разлика от онези, които разчитат единствено на приказките, номерата и закачките”, посочва още лидерът на социалистите.
 
„Нека не забравяме, че решения на много от проблемите ни днес могат да се намерят в книгите, че от страниците им ще добием познание, увереност и надежда за по-добър живот. Нека, също така да уважаваме техните автори, чийто труд изпълва със съдържание духовния и материалния живот”, призовава Миков в деня, в който почитаме още авторското право и защитата на интелектуалната собственост.

Предлагаме на вашето внимание пълния текст на поздравителния адрес:

"Скъпи приятели,

Днес е Световният ден на книгата. Празникът е повод да припомним голямото значение на словото, на буквата за израстването на всяко общество в културно, образователно у научно отношение. Книгите и техните автори, чиито права също признаваме днес, са истински двигатели на цивилизациите, които подсигуряват социалния, икономическия, но и моралния напредък.

Датата 23 април е избрана от ЮНЕСКО заради нейната символика за литературния свят. На този ден са родени или починали немалко бележити творци през вековете, включително Сервантес и Шекспир. Използвам случая да припомня, че само ден по-рано – на 22 април, е роден великият български поет, сценарист, драматург и преводач Валери Петров, който вчера трябваше да навърши 95 години. За поколения българи имено Шекспир заговори на родния ни език благодарение на неговия труд.

Световният ден на книгата и авторското право има важната задача да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост. В БСП разбираме колко важни са тези усилия за успеха на българското общество – особено сега, когато вниманието ни е отвлечено от голяма по обем шарено и пикантно поднесена информация в звуци и кадри, която засенчва черно-белият лист хартия. Затова в последните месеци успешно проведохме кампания под надслов „Солидарно четене”, с която си поставихме за цел да подпомогнем българското читалище – най-значим, а за много общности и единствено достъпен източник на просвета и култура, особено в по-малките населени места. Инициативата постигна своята цел да насочи вниманието към проблемите на читалищата в цялата страна и да ангажира много хора, не само представители на БСП, но и на гражданското общество, в дарителски и други помощни мероприятия.

На днешния празник искам да се обърна с призив към всички български граждани – нека не забравяме, че решения на много от проблемите ни днес могат да се намерят в книгите, че от страниците им ще добием познание, увереност и надежда за по-добър живот. Нека, също така да уважаваме техните автори, чийто труд изпълва със съдържание духовния и материалния живот. Наред с това искам да отбележа, че написаното на хартия остава завинаги и дава възможност за оценка на неговия автор след време, за разлика от онези, които разчитат единствено на приказките, номерата и закачките.

Честит празник!"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8285 |21.04.2015 Ведически календар: Акшая Тритя - Неразрушимият ден . 1| 7508 |19.04.2015 Днес пак се боядисват яйца, Томина неделя е . 1| 7768 |13.04.2015 На Празната сряда се прави обичая "Мара Лишанка" . 11| 9571 |12.04.2015 Честито Възкресение Христово! (СНИМКИ)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads