Реклама / Ads
37| 6899 |23.04.2015 ЪNDERGROUND

Акушерка душила и удряла с шише главата на 4-дневно бебе

.
Емилия Ковачева Източник: фейсбук
Софийска градска прокуратура привлече като обвиняема Емилия Ковачева от Самоков за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.
 

На 14 април в болница „Софиямед“ ООД без усложнения се е родило здраво и доносено дете. На 17.04.2015 г. Емилия Ковачева е била на работа в болница „Софиямед“ ООД в София дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си и в нощната смяна – на 17/18.04.2015г. в същата болница. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете.

 

На 18.04.2015г. около 02.00 часа дежурната акушерка Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

 

На 18.04.2015г. сутринта дежурният лекар акушер – гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница „Токуда“ – София, където и към момента се лекува.

 

На 21.04.2015 г. лекарски екип от болница „Токуда“ е сигнализирал полицията за състоянието на детето. Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно- медицински експертизи.

 

На Ковачева е повдигнато обвинение за извършен на 18.04.2015г. опит за убийство на малолетното дете, намиращо се, поради възрастта си, в безпомощно състояние. Деянието е осъществено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

 

Престъплението е останало недовършено, поради оказаната високо квалифицирана помощ от лекарите в болница „Токуда“- София.

 

Емилия Ковачева е задържана с прокурорско постановление до 72 часа и прокуратурата ще внесе искане за постоянното й задържане под стража в Софийски градски съд.

 

Междувременно от ръководството и екипът на УМБАЛ „Софиямед“ обявиха в официално съобщение до медиите, че са шокирано от случая с малтретирането бебе. Във връзка с публично предоставената информация от Софийска градска прокуратура, относно инцидент с малтретирано бебе на територията на УМБАЛ „Софиямед“ искаме да заявим следното: Ръководството и екипът на АГ Клиниката на УМБАЛ „Софиямед“ категорично осъжда криминалното деяние на акушерката.

 

За нас случаят е истински шок и за да не възпрепятстваме работата на разследващите органи до този момент не коментирахме подробности по него, се посочва в позицията. От болницата изтъкват, че са били първите, които са констатирали извършеното грубо посегателство срещу живота на новороденото. Това е било установено незабавно след вътрешно разследване от специално назначена комисия по заповед на Управителя на болницата поради съмнение за произхода и причините за влошаване здравословното му състояние и изясняване на фактическата обстановка за това.

 

Ръководството на УМБАЛ „Софиямед“ своевременно е сезирало компетентните органи за случая като им оказа пълно съдействие. Целият екип на АГ Клиниката на болница „Софиямед“ категорично се разграничава и дълбоко осъжда деянието на акушерката. До сега тя е демострирала качества като висок професионализъм и отдаденост при изпълнение на служебните си задължения.

 

Постъпва на работа в лечебното заведение, съобразно нормативните изисквания на Кодекса на труда и след многобройни препоръки от нейни колеги и бивши работодатели. Притежава отлична биография, дългогодишен професионален опит, чисто свидетелство за съдимост и медицинско свидетелство, констатиращо клиничното й здраве, сертификати за квалификация от съсловната професионална организация. По време на изпълнение на служебните си задължения в деня на извършване на деянието, акушерката не е дала никакви признаци за необичайно поведение. Именно затова случилото се ни изуми и потресе още по-дълбоко, се казва в писмото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 14051 |22.04.2015 Асен Йорданов: Всички земи по Черноморието са придобити по криминален начин, прокуратурата мълчи . 29| 16411 |20.04.2015 Тайните сметки на Искров били в банка-перачница на пари, според САЩ . 3| 6412 |19.04.2015 Намериха два празни ТИР-а, минали с цигари през ГКПП "Капитан Андреево" . 2| 5235 |18.04.2015 Шофьор блъсна дете в Пловдив, МВР го издирва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads