Реклама / Ads
18| 7799 |24.04.2015 НОВИНИ

Акушерката остава в ареста, малката Никол стабилна

.
синдром отключил агресията на акушерката
Акушерката Емилия Ковачева, която преби жестоко новородено бебе, остава в ареста. Мярката й за неотклонение ще бъде гледана утре. По информация на болницата, в която беше преместена малката Никол, здравословното й състояние се подобрява.
 
Акушерката, извършила това позорно криминално деяние, беше добър наш служител. Казваме го ние, казват го и нейните колеги. Това заяви пред Нова телевизия говорителката на "Софиямед" - частната болница, в която акушерката Емилия Ковачева преби жестоко - и до момента по необясними причини - 4-дневно бебе. "Искам обаче да подчертая, че ние категорично се разграничаваме от нейните действия, осъждаме всяко насилие и настояваме компетентните органи да извършат своята работа. Да се установят причините, довели до тази агресия и да се изясни психичният статус на акушерката", поясни говорителката на болницата.

Според нея акушерката, когато е застъпвала на смяна, не е показала с нищо, че има някакви проблеми, че е изнервена или притеснена от нещо. Говорителката на "Софиямед" посочи, че след като е разбрало за позорния случай, ръководството е реагирало незабавно и е отстранило от длъжност Емилия Ковачева.

Към момента състоянието на бебето е стабилно. То е под строго наблюдение, но диша само и няма опасност за живота му. Това обяви в сутрешния блок на бТВ говорителят на „Токуда“, където е настанено пребитото от акушерка новородено.

Припомняме, на 14 април в Софиямед се ражда живо и здраво момиченце. На четвъртия ден от раждането му, в нощта срещу 18 април в 2 часа, акушерката Емилия Ковачева му нанася страшен побой. Акушерката е била изключително агресивна, удряла го е със стъклена бутилка. Според прокуратурата установени са и удари с юмруци. „Опитала е да го задуши, като е притискала гърлото му с ръце“, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. След инцидента бебето е отведено в Токуда, на лекарите във втората болница било обяснено, че бебето е изтървано. Новороденото е прието с мозъчен кръвоизлив, мозъчен оток и черепно-мозъчна травма, обясниха от Токуда. Новороденото е прието в Токуда на 18 април в 20:30 в тежко състояние. Първите 48 часа са били критични, но тогава е овладян мозъчният оток, който е бил най-опасен. Това, което са направили Софиямед, е напълно правилно, смятат от втората болница. „Няма как, подобно състояние, макар и рутината, която имат всички лекари, това е емоция, състрадание и съчувствие“, допълват от там. Емилия е работила много дълги години в болницата в Самоков, след което се премества в София, където според граждани на Самоков тя е преживяла лична криза. Самоковчани са категорични, че акушерката не е способна на такова нещо.

„Тя е добър човек, не може да го е направила“, категорични са те. Според племенника на Емилия тя е неволно е изпуснала детето. Майката на акушерката също остро отхвърли твърденията. Д-р Емил Бобораков от болницата в Самоков, с когото Емилия е работила дълги години, споделя, че е изненадан и единствено проблеми с психиката биха обяснили подобна подобна отстъпка.

"Някак си не мога да допусна, че в поведението й не е имало някакви индикации, че нещо се случва с нея. Вероятно е имало такива, вероятно в последно време е станала по-сприхава. Струва ми се нереалистично просто изведнъж това да се случи”, на мнение е криминалният психолог Тодор Тодоров. На това мнение е и д-р Валентина Григорова, зам.-директор медицински дейности в Първа АГ болница „Св. София”, която също коментира, че трябва да е имало някаква предистория и няма как изведнъж човек да получи такава тежка степен на агресия и то към едно новородено дете.

"Случилото се е извън рамките на всякаква човещина и няма логично обяснение. Това е изключително натоварващ и отговорен труд. Регламентираното работно време е 12 часа дневно дежурство, следва нощно дежурство. Между дневното и нощното има почивка 12 часа. След това имат два почивни дни. Извън това работно време, това е нечовешко използване на човешкия труд”, обясни д-р Григорова.

Акушерката е от Самоков, има две деца. През 2001 година е останала вдовица. Във фейсбук се появи информация, че дъщеря й била наркозависима.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4815 |23.04.2015 Съдът реши: Съдия Ченалова остава на свобода . 2| 4706 |23.04.2015 Убиецът на Петьо остава в ареста; лъснаха всичките му престъпления . 0| 4717 |16.04.2015 Митничарите-контрабандисти остават в ареста . 13| 6051 |11.04.2015 Наесен учени от БАН остават без заплати?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads