Реклама / Ads
4| 6803 |24.04.2015 ФРОГ МЮЗИК

Звездната Лили празнува рожден ден с концерт

.
Лили Ианова
Албумът, който излиза в навечерието на разпродадения от месеци концерт в "София лайв клуб", е произведен в една от най-големите фабрики за дискове и плочи в Европа. Той ще се продава за първи път на концерта днес, а от следващия ден - и в цялата дистрибуторска мрежа на “Вирджиния рекърдс”.
 
На днешният 24 април своя рожден ден празнува примата на българската естрада Лили Иванова. Тя е родена през 1939 г. в град Кубрат и днес с право е определяна като най-популярната българска естрадна певица.

В своята музикална кариера, която стартира в началото на 60-те години до днес, певицата има над 35 албума и десетки песни, които се превръщат в хитове в България и в страните от социалистическия блок.

Ето любопитни факти за живота и кариерата на Лили Иванова:

Макар и родителите й да не са музиканти, тя има музикални корени в семейството си. Дядо й и вуйчо й по майчина линия свирят на цигулка, а майката на бъдещата звезда също е пеела, макар и не професионално.

Като дете Лили пее в училищен хор. За кратко посещава и курсове по пиано.

Лили Иванова е тренирала като дете художествена гимнастика, като дори има успех на държавно първенство.

Средното си образование завършва в техникум за медицински сестри и акушерки във Варна и малко след това започва работа по специалността в родния Кубрат.

Първият й голям хит става песента "Събота вечер".

Първите й музикални изяви извън границите на България са в съседна Румъния.

През 1965 г. Лили Иванова дебютира и в киното. Певицата се снима в игралния филм „Неспокоен дом“ на режисьора Рангел Вълчанов, в който в кабаре изпълнява песента „Cuore“ на Рита Павоне.

През 1975 г. е издадена първата биографична книга за певицата, озаглавена „Нашата Лили“. Нейни автори са Ивайла Вълкова и Марин Бончев.

Лили Иванова има зад гърба си 3 брака.

През 1997 международната асоциация на жените я номинира като една от най-прочутите жени на 20-ти век.

През 1999 Лили Иванова е наградена с орден "Стара планина" за заслуги към българската поп музика. Орденът е връчен от българския президент Петър Стоянов.

Лили Иванова стана първата българска звезда, препълнила за концерт новата спортна зала в София - „Арена Армеец“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6546 |24.04.2014 Звездната Донка Шишманова се завръща на сцената . 6| 7592 |16.10.2013 Лили Иванова: Обичам млади музиканти, защото са неуморни . 0| 6871 |07.08.2013 Лили гони жегата с диня, преди да запее в морето . 0| 8283 |07.04.2013 Спечелилият няколко европейски музикални награди музикален фестивал Outlook Festival обяви имената на още артисти за 2013 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads