Реклама / Ads
6| 5573 |24.04.2015 НОВИНИ

Жан-Мари Деманж: БНБ трябваше да подкрепи КТБ, както направи с ПИБ

.
Жан-Мари Деманж
Открих три проблема в България при кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това са неефективен банков надзор, неефективно управление на банковите кризи и проблем с надзора за Управителния съвет на БНБ. Това заяви Жан-Мари Деманж, ръководител на регионалната икономическа служба на Франция у нас, на годишната конференция на Кофас в столицата.
 
По думите му Централната банка е трябвало да действа с КТБ така, както е постъпила с ПИБ – да предприеме много бързи действия и да отпусне нужните пари, както е направила с другата банка.

Относно освободения експресно подуправител на БНБ и ръководител на „Банков надзор“ Цветан Гунев, Деманж посочи, че отговорността не може да лежи на плещите само на един човек, тя трябва да е колективна.

Според него ситуацията с банковата система у нас не е много лесна. По думите му трябва да се възстанови доверието в нея, като за целта е нужно да се направят три неща. Първото е реален преглед на качеството на активите на всички банки в България, като това трябва да става съвместно с Европейската централна банка (ЕЦБ). Другото е да се въведе програма за оценка на финансовата активност, каквато има работеща в Европейския съюз. Деманж обясни, че тази програма оценява процесите в централната банка. Друго, което трябва да се предприеме е да се осъществи по-добро управление на банковия надзор.

Според финансиста Бисер Манолов пазарът на ЕС е залят от ликвидност.

„В момента планът „Драги“ не подпомага икономическия растеж в еврозоната. Той е стимулиран от слабото евро, а не от количествените облекчения. Заради нарастващите регулации в ЕС, банките се намират в менгеме“, смята Манолов.

По думите му програмата за количествени облекчения няма да помогне, тъй като Европа има нужда от дълбоки реформи.

Според Любомир Дацов пък страната ни се бави с влизането в еврозоната. По думите му предприемането на подобна стъпка ще улесни правенето на реформи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 10987 |20.04.2015 Бончева, бясна: Нашето не е държава, трябваше лустрация! . 5| 4786 |23.12.2014 Зам.-министър: Проверки срещу съдии трябваше да има отдавна . 4| 4328 |12.12.2014 Съдия от ВСС: Трябваше френският посланик да каже за проблемите, за да има проверки . 35| 6654 |16.11.2014 Пулев: Не съм доволен от себе си, трябваше да победя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads