Реклама / Ads
1| 7256 |24.04.2015 ХРАНА И ВИНО

Плюскайте боб за настроение и скумрия за памет

.
Яжте боб
Да похапваме мазничко далеч не е толкова вредно за здравето и фигурата ни. Стига да знаем кои са здравословните по-тлъстички храни. Ето списъка с мазни изкушения, които можем да си позволяваме без угризения, предложен от webmd.com.
 
Риба

Естествено мазните риби като сьомга, скумрия, херинга и бял тон са добър източник на омега-3 мастни киселини. А това са "добри" мазнини, които ни помагат да пазим сърцето ни здраво. Те спомагат също така да запазим ума си остър, особено с напредването на възрастта. Американската сърдечна асоциация препоръчва консумацията на две порции мазна риба седмично. Разбира се, трябва да я похапваме, приготвена на фурна или на скара, а не пържена.

Авокадо

Дали в сандвич или гуакамоле, вкусното авокадо е добро за сърцето ни със своите здравословни мазнини. Освен това консумацията на авокадо с други храни спомага за по-доброто усвояване на хранителните вещества от организма ни. Добре е да похапваме по половин авокадо на ден, което се равнява на 115-160 ккал.

Семена

Тиквеното, слънчогледовото и сусамовото семе съдържат "добри" мазнини, които помагат в борбата с високия холестерол и атеросклерозата. Като цяло растителните са по-здравословни от животинските. "Лошите" са в храни като тлъсто месо, пълномаслени млечни продукти. Доста пакетирани храни също съдържат вредни мазнини като чипсовете и снаксовете, затова е важно да четем етикетите и да избягваме наситените и трансмазнини.

Ядки

От лешниците до орехите - всички ядки са полезни за сърцето. Но не трябва да прекаляваме. Само защото мазнините в ядките са полезни, не значи, че можем да ядем на корем от тях. Добре е да консумираме не повече от 7 ореха, 24 бадема, 35 фъстъка и 18 ядки кашу.

Зехтин

Дали за готвене или пък в салатата, трябва да подправяме със зехтин. Защото той е с високо съдържание на "добри" мазнини. С количеството обаче трябва да сме нащрек и винаги да слагаме по-малко в ястията, отколкото пише в рецептата им.

Яйца

Освен че е чудесен източник на евтин протеин, във всяко яйце има по-малко от 5 г - и то "добри" мазнини. За да сме здрави обаче, не трябва да похапваме повече от едно на ден.

Боб

Добавяйки боб към хранителния ни режим, ще подобрим както физическото, така и психическото ни здраве. Фасулът съдържа ценните омега-3 мастни киселини, които освен за доброто ни здраве се грижат и за приповдигнатото ни настроение.
Копирано от standartnews.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5470 |21.04.2015 Започна националното първенство за бармани . 1| 5242 |20.04.2015 Топ 10 на пролетните суперхрани . 1| 7541 |19.04.2015 Килограм краставици пада под лев след Гергьовден . 13| 82998 |17.04.2015 „Докторската” диета на Червенкова (СНИМКА)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads