Реклама / Ads
18| 12192 |24.04.2015 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Кадрови маратон в МВР-сменят областните директори

.
В МВР стартира поредния кадрови маратон. Тихомълком започна повсеместна смяна на ченгета и то на възлови места. Четирима от областните директори в страната вече са сменени с нови. Става дума за шефовете във Варна, Бургас, Добрич и Благоевград. Очаква се до два-три месеца рокадите да станат факт във всички останали градове, научи Фрог нюз от високопоставен полицейски източник.
 
Прави впечатление, че бивши кадри от сектор „Убийства” в СДВР повсеместно окупират възловите позиции във вътрешното ведомство. Това са например главният секретар на МВР Георги Костов и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Новият стар началник на баретите Кирил Димов също е минал оттам.

 Стремглаво през последния месец израстна и Илко Илиев, който от зам.-началник на столичното 7-мо районно управление скочи в горещия стол на шеф на криминален отдел в ГДКП. Освен, че е разплитал убийства, той е трупал опит и с бандите от дръзки грабители. Малко позабравеният кадър на „Убийствата” Живко Коцев претърпя няколко възходи и падения в кариерата си. От директор на полицията във Велико Търново, той трябваше да се задоволи за известно време и с мястото на редови оперативен работник в криминална полиция.

Сега звездата му отново изгря, с новото назначение за зам.-шеф на СДВР. Бърз възход предвещават и за Стефан Дойчев, който също е трупал полицейски опит в „Убийствата”. Очаква се той да застане начело на 9-то РУП в София, което на практика е най-голямото управление в страната и което бори престъпността в цял кв. „Люлин”. Предвижда се, че съвсем скоро още кадри от този сектор ще изплуват по върховете на ведомството. Известно е, че „Убийствата” в столичната полиция разкриват с лекота битовите посегателства. За сметка на това показните разстрели остават трайно в графата на неразкритите престъпления. Това от  своя страна като трън боде очите на европейските служби за сигурност. Заради несправянето с показните убийства, години наред страната ни търпи остри  критики.

Куп вътрешни рокади в МВР стартираха след идването на новия министър Румяна Бъчварова. Зам.-началникът на 9-то РУП Бисер Велков ще замести Илко Илиев в 7-мо РУП. След като Даниел Пашов бе издигнат от ръководител на 1 РПУ в столицата до директор на ОДМВР-Варна, мястото му ще заеме колегата му от 9 РПУ- Николай Бонев. Началникът на сектор „Издирване” в СДВР Иво Димитров пък е повишен и вече ще отговаря за диренето на опасни престъпници, изчезнали деца и хора за цяла България, тъй като преминава в състава на ГДКП.

По указание на премиера Бойко Борисов, всички промени трябвало да станат бавно, почти неусетно, за да не се създава усещане за паника и хаос в системата. На практика, обаче това изобщо не се получава.  Истинска паника цари както по районните, така и в главните дирекции.  Според запознати, всички високи назначения по места стават изцяло с политически протекции. Стига се до там, че за апетитните постове се конкурират не само партиите в управлението. Лобитата в самата ГЕРБ също се хващат гуша за гуша, когато застават зад един или друг служител на МВР. Любопитното е, че професионалните успехи не играят никаква роля в конкуренцията за високия пост. По места, обаче всички полицаи са наясно кой от шефовете, на коя партия се кланя. Друга особеност в по-малките градове е специфичната обвързаност на някои полицейски началници с местните бизнесмени. Именно те са реалните ракетоносители на ченгетата, които ги изстрелват в шефските кабинети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6947 |22.04.2015 Акад. П. Иванов за Фрог: 50-60 депутати са с психични отклонения, не са за парламента . 11| 7538 |16.04.2015 Нотариус за Фрог: Законът за адвокатите ощетява счетоводителите . 14| 6576 |16.04.2015 Н. Хаджигенов пред Фрог: Съдебната реформа е цирк за избирателите . 24| 8778 |16.04.2015 Писателят А. Илиев за Фрог: В ЦК има и против атентата в "Св. Неделя"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads