Реклама / Ads
8| 5658 |24.04.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов мечтае за магистрала Букурещ-София-Белград

.
Бойко Борисов
България и Румъния застават твърдо зад Сърбия и я подкрепяме за присъединяването й към ЕС. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с министър-председателя на Република Сърбия - Александър Вучич и с премиера на Румъния – Виктор Понта в Крайова, Румъния, предаде „Фокус”.
 

 „Заедно сме по-силни и трябва да се обединим и да излезем с общи политически решения и декларации по важни за страните ни теми – енергетика, газова инфраструктура, транспорт. Трябва заедно да финансираме големи инфраструктурни проекти и да обединим усилията, за да отворим пътищата на трите страни”, заяви Борисов. „Идеите си начертах пред моите колеги и им споделих, че ако сме активни, работим и покажем реален ефект от тази наша група към нас ще се присъединят и други балкански страни”, подчерта премиерът Бойко Борисов.

 

"Мечтата ми е да видя магистрала Букурещ-София-Белград", каза Борисов в изявление след срещата си с премиера на Румъния Виктор Понта и премиера на Сърбия Александър Вучич. Що се касае до срещата и между правителствата на България и Румъния, и между премиерите на Сърбия, Румъния и България - за 3 неща се договорихме, под които мисля, че можем спокойно да се подпишем, за да имаме добро бъдеще. На Виктор дължим името "Крайовска група". Що се касае до инфраструктура - мечтата ми е да видя Букурещ-София-Белград магистрала. Това, което чух от колегата Вучич е, че 2016 г. София-Белград ще завършим магистралата. В момента работим по магистрала "Хемус". С колегата Понта разгледахме възможността Букурещ-Русе-София-Белград - да затворим кръга. От другата страна имаме магистрала "Струма" през София, която през Дунав мост 2 идва от другата страна.Създава се един регионален пръстен", каза още Борисов.

 

С АМ „Марица” стигаме до Босфора и всъщност на Белград и Констанца даваме излаз на пристанища. По думите му паралелно се работи по скоростните жп линии. Премиерът Борисов бе категоричен, че трите държави имат редкия шанс да отстояват интересите си. По думите му инфраструктурните проекти, по които България, Румъния и Сърбия са добри не само за тях, но и за цяла Европа.

 

Към днешна дата нямаме прекратен договор за "Южен поток" - нито от руската страна, нито от българска. Това каза още министър-председателят Бойко Борисов в изявление след срещата си с премиера на Румъния Виктор Понта и премиера на Сърбия Александър Вучич. Премиерът Борисов обясни, че по проекта „Южен поток” към България има инфрийчмънт процедура за това, че проектът е трябвало да се изгради без третия либеризационен пакет.

 

„И в момента на българските пристанища са стоварени платформите и всички тръби за „Южен поток”. ЕС е категоричен - без да се изпълни третият енергиен пакет никоя страна от ЕС не може да си позволи строителството на газопровод. Нищо против нямаме Русия, нито против проекта. Всяка страна от ЕС ще бъде принудена да спазва третия енергиен пакет”, категоричен бе Борисов. Той подчерта, че да си член на ЕС не е само привилегия, не е само да ползваш еврофондове и европейската солидарност, а е най-вече дисциплина и спазване на правилата.

 

„Аз се надявам преди всичко, колкото по-бързо и по дипломатичен начин се решат проблемите между Украйна и Русия и ЕС, САЩ и Русия, да паднат санкциите и всички да се върнем на масата на преговорите, защото през България е най-прекият път”, каза още премиерът Борисов. „Аз съм изключително голям радетел на проекта „Набуко”, той не пречи на „Южен поток”, заяви Борисов. По думите му, Южният газов коридор – ТАНАП , който бе приоритет на ЕС, е естественото място, от където трябва да дойде азербайджанския, иранския и туркменистанския газ. Премиерът припомни, че в София се е провела среща за изграждането на така наречения вертикален газов коридор.

 

Премиерът подчерта, че ще работи активно за изграждането на интерконекторите със Сърбия, Гърция и Румъния, както и за изграждането на реверсивни компресори, за да може да се доставя газ в двете посоки. „За мен към момента различни интереси се преплитат в политическата изострена обстановка от санкции и контрасанкции влияят на трезвото взимане на решения. Убеден съм, че като се реши проблемът по дипломатичен път и Минското споразумение се спазва от всички страни ще имаме по-конкретни разговори”, категоричен бе Борисов.

 

„Ако някой си мисли, че ще прескочи европейските правила, отсега мога да кажа на всеки един колега, че Брюксел е изключително стриктен на тази тема и няма да му се получи. Политически и пиарски разговори може да има по тази тема, но докато не се спазват правилата няма да има успех”, категоричен бе Борисов. Премиерът каза още, че страната ни продължава да държи за изграждането на газов хъб във Варна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6239 |01.04.2015 Борисов към туризма: Сложете чадъри, фотьойли... . 12| 6915 |25.03.2015 Супермагистрала за трилиони долари свързва Великобритания и САЩ . 64| 6696 |10.03.2015 Борисов поиска Порше "made in Bulgaria" . 8| 5769 |04.03.2015 Борисов: Искаме размразяване на "Набуко", не слагаме кръст на "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads