Реклама / Ads
5| 4655 |25.04.2015 НОВИНИ

Андреева: Прехвърляне "от болната глава на здравата" са листите на чакащи

.
Таня Андреева
Лудостта не идва за един миг – човек с нормално психично състояние не може да извърши това, коментира по БТВ бившият здравен министър и дългогодишен акушер-гинеколог д-р Таня Андреева случая с пребитото в „Софиямед” бебе. Тя призна, че в 15-годишната си практика не е виждала такъв случай: „Това деяние не е просто агресия, не е просто чудовищно, никой човешки мозък не може да си позволи да мисли това”.
 
Андреева посочи, че черепната кутия на новородените е много слаба структура и може много лесно да се стигне до нараняване на мозъка, където има много нервни центрове. „Никой не би могъл да каже какви биха били и дали ще има усложнения”, подчерта тя.

„Лекарската професия е много отговорна, с много стрес, изисква се устойчива нервна система и бързо приключване, особено при спешни случаи”, допълни Андреева. По думите й практиката акушерки да работят на по две смени е масова в страната, защото медицинските специалисти имат ниски заплати.


На въпрос какво се е променило в здравеопазването от времето на кабинета „Орешарски” до днес, тя отговори категорично: „Качествена промяна няма и няма да има”, докато не се изпълнят някои условия, сред които е здравният министър да се ползва с реална политическа подкрепа. Андреева преди дни провела разговори с други бивши министри на здравеопазването заради притеснения, че се бърза със законови промени в сектора, които не са с ясно изчислени резултати и рискове.

 

Според нея трябва да се работи за качествена медицинска грижа и след това да се мисли за финансирането й. „Всички промени, които до този момент се предлагат, са в посока да бъде удържан бюджетът на НЗОК, за да няма нова актуализация”, заяви ексминистърът и допълни, че касата ще излиза „на червено”, докато не се направи анализ за необходимите ресурси за лечението на всяко заболяване и докато не се въведе по-ефективен контрол.

 

Д-р Таня Андреева беше категорична, че проблемите се прехвърлят „от болната глава на здравата” с въвеждането на листи на чакащите пациенти и регламентиране на доплащането, като това би довело до обтягане на отношенията с лекарите.

Бившият министър прогнозира 3 резултата от финансовата стагнация без промени в системата – фалити на лечебни заведения, затрудняване на достъпа до оцелелите от тях и, в крайна сметка, влошаване на здравословното състояние на хората.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5173 |02.02.2015 Енерго-Про се "отърва" с глоба от 20 000 до 1 млн. лв. за двойните фактури . 15| 4651 |13.01.2015 Цветанов поздрави Лазаров за "отличната" работа по случая Сертов, поне нямало убити . 8| 4542 |15.07.2014 Министър Андреева: Още 100 млн. лв. за здравната каса идват от НАП . 13| 4765 |14.07.2014 Андреева: Вярвам, че ще има актуализация на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads