Реклама / Ads
6| 9163 |25.04.2015 МИНАЛО

Петя Дубарова щеше да навърши 53. Но си остана на 17!

.
Петя Дубарова и Христо Фотев
Днес, 25 април 2015 г., изключително талантливата поетеса Петя Дубарова щеше да навърши 53. Но тя избра да остане завинаги на 17.
 

"... Петя Дубарова. Тя беше птица - вярваше, че и ние сме такива, че приличаме на нея. В мига, когато се усъмни, че аз - че ние - сме престанали отдавна да вярваме в крилете си - Тя отлетя. Печалното изумление, с което следим полета й, е единственото, което ни остава. Всичко друго е в нейната книга."
Христо Фотев


Изтича песента като вода!
Но времето остава нейна стража.
Дотука спира моята следа,
а имах толкоз много да ви кажа.
(Петя Дубарова, "Време")

 

Аз искам, щом издъхна уморена,
то – слънцето – със мен да не изстине,
а светло като мойта кръв червена
да блесне над земи и над градини.

Да литне между хората щастливи,
за себе си и мен да им разказва
и аз ще бъда жива, вечно жива,
защото мойто слънце няма да залязва.

(Из "Да съм слънчево момиче", 1975 г.)

 

Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 година в Бургас в семейството на прогимназиална учителка Мария Дубарова и Стойко Дубаров. Майката на поетесата има голяма роля в изграждането на личността и вижданията ѝ, като в същото време я напътства в света на изкуството. Започва да пише стихове още в най-ранна детска възраст. Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков.

 

Учила е в английската езикова гимназия в Бургас, което е нейна мечта – Петя споделя, че обожава английския език. Многократно изнася литературни четения на свои творби пред съучениците си. Независимо от ранната слава, която я определя като „най-младата сред големите творци на България”, Дубарова остава лоялна и добра приятелка, прилежна ученичка и палаво момиче. Тя е изключително общителна и лъчезарна и има много приятели, с които често излиза. Любимите ѝ места в родния Бургас са плажът, лунапаркът и морската градина, където свири на китара, пее и се забавлява заедно с връстниците си.



През 1978 г. участва във филма на режисьора Г. Дюлгеров "Трампа". По време на снимките в град Самоков, една вечер, докато се забавлява в дискотека в курорта Боровец, Петя среща Пер, швед, в когото се влюбва. Той остава първата ѝ и единствена любов. В дневника си го описва като „далечния, светлия, чаровния, нежния”. Водят активна кореспонденция известно време, след което той просто престава да ѝ пише. Преживява го много тежко.

Година преди да сложи край на живота си, Петя е обзета от тежки мисли, свързани с отчаяние и разочарование от човечеството.


На 4 декември 1979 г., ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета, оставяйки бележка със следния текст:

"Измамена

Младост

Прошка

Сън

Спомен

Зад стените на голямата къща" ТАЙНА

 

След изненадващата ѝ и загадъчна смърт плъзват различни слухове за причините за самоубийството. И до днес съществува версия, според която поетесата се е самоубила заради нескопосано комсомолско обвинение за саботаж. Обвинението е по повод повредена пръскачка на автоматизирана линия по време на средношколска бригада във фабрика. С трагичния си избор девойката споделя съдбата на редица български известни поети - Пеньо Пенев, Димитър Бояджиев, Пейо Яворов, Андрей Германов, Веселин Андреев, Росен Босев и Христо Бенковски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6465 |26.08.2014 Актьорът Тодор Колев щеше да навърши 75 години . 8| 7612 |16.07.2014 Голямата певица Паша Христова щеше да е на 68 г. . 9| 10698 |07.09.2010 Днес Тато щеше да навърти 99 лазарника . 60| 15748 |07.09.2008 Днес Тодор Живков щеше да навърши 97

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads