Реклама / Ads
25| 5583 |26.04.2015 НОВИНИ

Филчев: Президенти и премиери искаха ходайства от мен

.
бившият главен прокурор Никола Филчев
Основният двигател на съдебната реформа трябва да е Министерство на правосъдието, каза бившият главен прокурор Никола Филчев по БНТ. И поясни, че тази реформа има две страни.
 
Първата е да се реформира администрирането на съдебната система – това са Висшият съдебен съвет (ВСС) и Министерство на правосъдието, но втората и по-важна е да се реформира самото правосъдие – същинската му част – съдебната дейност на съд, прокуратура и следствие.

За това не се говори, подчерта Филчев. И беше категоричен, че министърът на правосъдието е двигателят на реформата, той е мостът между изпълнителната власт и съдебната. “Това трябва да бъде сериозен човек, съдия с 20-30 години опит, който знае какво управлява и какво реформира”, препоръча бившият главен прокурор и си спомни, че такъв министър е бил Васил Гоцев. Името на сегашния призна, че не знае, но коментира, че “съдебната реформата не е да бърбориш по телевизията”.

Никола Филчев заяви, че на корупционен натиск са подложени всички магистрати. Той изтъкна изобилието от грешки в съдилищата и попита колко от контролните органи са констатирали това и са наказани съответните съдии и къде е нашата контролна система и резултата от контролните органи. Бившият главен прокурор беше категоричен, че трябва да работи контролната система, трябва сроковете в законите да са много строги.

 

“Прокуратурата е най-много контролираният държавен орган, но тя е лоша, защото тя само обвинява, главният прокурор е главният обвинител, той е трън в очите на всички, от него зависи дали някой да бъде обвинен или не”, заяви Филчев. Главният прокурор не може да се подчинява на парламента, в това е основният принцип на разделение на властите, каза Никола Филчев.

 

Той подчерта, че след като е работил с двама президенти, 3-4 премиери и министри на вътрешните работи, един не го е попитал как да направят правосъдието по-ефективно, но всички са му ходатайствали за разни случаи. "При тези контакти с малки изключения, нито един не ми е говорил как да направим правосъдието по-ефективно, всички са ми ходатайствали за разни случаи: "Той е много добро момче, ако може малко да му помогнем". Това са разговорите. Срам и позор! Държавното ръководство говори само за ходатайства”, каза Филчев. И зад гърба ти гледат да те смачкат, събират компромати, а и ако няма такива, ги създават, за да те оклеветят, добави Филчев.

 

Бившият главен прокурор не смята, че ВСС ще бъде по-ефективен с две колегии, смята, че се увеличават възможностите за въздействие за корупционен натиск. Колкото до въпроса промените в конституцията за съдебната власт да се решават от Велико народно събрание или от обикновено, той изрази мнение, че е необходимо ВНС, защото това е въпрос за държавно устройство. Той е правил допитване до Конституционния съд по този въпроц през 2002 г. и смята, че това решение на КС е имало положително отражение, за да не може всяка партия, която има парламентарно мнозинство, да моделира основния закон по нейния интерес.


На въпрос изпитва ли вина, Филчев заяви, че вина има само към близките си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4156 |19.03.2015 Започна срещата на левите премиери в Брюксел . 6| 5483 |20.02.2015 Станишев посреща премиери и ​лидери​ от ПЕС в Мадрид . 10| 6450 |18.02.2015 Вл. Береану: В Румъния съдят премиери и прокурори, тук - корупция . 3| 4843 |16.02.2015 Вицепремиери и министър ще съживяват умрелия Северозапад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads