Реклама / Ads
13| 4476 |28.04.2015 НОВИНИ

Сметната палата награби "Атака" за 1,3 млн. лв.

.
Цветан Цветков
Има ли партии, които се опитват да прикрият произхода на парите, които отчитат пред Сметната палата? Този въпрос коментира председателят на Сметната палата Цветан Цветков, като засегна „България без цензура” (ББЦ) и "Атака" в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия.
 
Коментарът му идва, след като, на 27 април, лидерът на ББЦ Николай Бареков призна, че при подаване на декларацията на 10% от дарителите им липсвали ЕГН-тата, но после този пропуск бил поправен. Пред Нова телевизия Цветков потвърди това, като заяви, че "на 31 март ББЦ представила 24 дарители, а на 15-ти април – вече над 800".

Председателят на Сметната палата посочи, че не е възможно физически да се потвърди дали всяко едно лице от декларираните дарители е действително дарител. Цветков добави, че има срок от шест месеца за проверка и одит на ББЦ тече – приходи, разходи, дарители. Сметната палата няма правомощията да спира партийна субсидия, каза той и поясни, че това се решава от финансовия министър. "Ние трябва да го уведомим, имаме и за задължение да предупредим НАП за неподаден навреме отчет и да започне финансов одит", каза Цветков.

Другият дискусионен въпрос е този за „Атака” – там сметката показва, че не може 48 хил. дарители да дадат по два лева и да се получи приход от над 1,3 млн. лева от дарения. Оказа се, че преди три години „Атака” не е декларирала доход по това перо, после е деклариран 90 хил. лева доход, а през миналата година – около 300 хил. лева. Сега ще има проверка на партията на Волен Сидеров – дали приходът от членски внос действително е такъв, а няма опит да се лъже и да се препират пари. Проверката ще е дали са законосъобразни приходите и разходите на „Атака”, уточни Цветков. Попитан дали партията, която декларира някакъв членски внос, не трябва да представя и документи като доказателство, Цветков отговори, че партиите ги дават тези документи и те сега щели да бъдат проверени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4527 |16.04.2015 Сметната палата санкционира "България без цензура" . 4| 5908 |16.04.2015 Адвокати на протест пред Съдебната палата . 2| 5005 |09.04.2015 Съставът на Сметната палатa - попълнен . 0| 4328 |27.03.2015 Шефът на Сметната палата: Не съм избран след политическа сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads