Реклама / Ads
6| 4668 |28.04.2015 НОВИНИ

Комисията за незаконно имущество: Бисеров е прал пари по класически начин

.
Христо Бисеров
Христо Бисеров и Ивайло Главинков имат три месеца, за да предоставят пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество декларация за средствата с неустовен произход. Ако успеят да докажат произхода на средствата, запорът върху имуществото се отменя. Това обясни председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.
 

Георгиев обясни, че комисията се е вместила в максимално кратки срокове с налагането на запор върху имущество на Бисеров и Главинков, тъй като е имало много неща за проверяване, включително и проверки на сметки в чужбина.

 

Налагането на запор върху имущество е прецедент в работата на комисията, която от 2012 година право на запор преди влязла в сила осъдителна присъда.

 

Комисията оспорва произхода на парите, с които е построена двуетажна сграда, обясни Георгиев. Той посочи, че става дума за една сделка, сключена между фирма на съпругата на Бисеров и нейния син Главинков и японска фирма. Съпругата на Бисеров и Главинков имат по 25 дяла в тази фирма, които продават на японците. Двамата са закупили тези дялове за 25 000 лева, а само четири месеца по-късно цената на дяловете става 850 000 лева. За тази сума те продават своите дялове на японците, а малко след това компанията отново ги продава на фирма, част от която е Главников, за 25 000 лева.

 

Пламен Георгиев обясни, че фирмата е регистрирана в Япония, а изпълнителният и директор е японски гражданин. Той посочи, че не вижда никакви пазарни аргументи как може за 4 месеца дяловете на една фирма да повишават с толкова пъти своята цена.

 

"Има няколко такива сделки, има преводи в чужбина, направен е анализ и сме установили, че действително има огромни суми с неустановен произход", посочва Георгиев, цитиран от БГНЕС.

 

Искът спрямо Бисеров е за малко повече от 2 млн. лева, като е установено и съответно запорирано имущество за 1,2 млн. лева. Едни суми постоянно се въртят между фирми, въртят се акции и дялове, които повишават стойността си баснословно само за няколко месеца, продължава Георгиев.

 

"Де факто сделката с японската фирма парите влизат в патримониума на Главинков и съпругата на Бисеров, а оттам нататък с тях е погасен кредитът за строителството на двуетажната сграда, която комисията претендира да бъде отнета. Част от парите са отишли към фирми, регистрирани на Сейшелските острови", добави Георгиев.

 

"За мен това е класически тип пране на пари, но не по смисъла на Наказателния кодекс", каза Георгиев. За разлика от държавното обвинение, комисията не доказва прането на пари, а просто иска да отнеме сумата, която е незаконно придобита.

 

Когато се установи несъответствие между приходите и разходите на едно лице, комисията тръгва към отнемане на парите с незаконен произход. Съдът дава тримесечен срок на тези лица да представят пред комисията декларация за законен произход на средствата, след което тя трябва да направи анализ на тези декларации. Ако евентуално Бисеров и Главинков успеят да докажат законността на своите доходи, производството се прекратява и наложеният запор върху имущество се вдига, обясни Пламен Георгиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4746 |24.04.2015 Енчев и Кашъмов се захапаха за Комисията по досиетата . 3| 4629 |22.04.2015 Емил Райнов: Надзорът на НЗОК е разпределил 1,5 млрд. лв. незаконно . 35| 4627 |21.04.2015 В. Енчев внесе сигнал срещу Комисията по досиетата . 25| 4600 |20.04.2015 Енчев: Да се закрие комисията по досиетата; парите да отидат за БАН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads