Реклама / Ads
5| 5213 |04.05.2015 НОВИНИ

Д-р Е. Райнов за Фрог: Москов опъва чадър над слабите директори

.
Емил Райнов
В парламентарната комисия по здравеопазване искахме да се разгледа казуса с обединяването на болници, но само БСП одобри тази идея. Останалите партии бяха против нея. На 7 май министър Москов ще ни запознае с решението си, обясни пред Фрог нюз народният представител от БСП д-р Емил Райнов.
 

Не приемам изказването на министър Москов, което гласи: „Който не разбира, значи е глупав”. Надявам се в четвъртък да ни обясни по-простичко като за хора, нямащи неговата мисъл, допълни  Райнов.

 

Навремето имаше опит да се прави така наречения софийски холдинг, който трябваше да обедини столичното здравеопазване, общинските болници, ДКЦ-тата. Той обаче завърши доста печално, предупреди депутатът, че идеята на Москов за сливане на болници може да претърпи  крах.

 

От ноември месец на миналата година групата на БСП периодично и ежемесечно поставя въпроса на Петър Москов какво се случва със задълженията на болниците.  Първите 2-3 месеци здравният министър отбягваше темата, твърдейки, че това в момента не било най-важното. Казусът продължава да стои, задълженията се увеличават... В момента дълговете на държавните болници минават 500-600 млн. Това е дълг на министъра и 6 месеца по-късно той не взема отношение по него. Уволнява директори на болници, които нямат задължения, а същевременно за директори на болници с огромни задължения нищо не предприема нищо. Шест месеца по-късно не се направи цялостен анализ да се види задлъжнялостта на какво се дължи. Това говори, че някой не ще да си свърши работата или гони други цели, посочва Райнов.

 

Народният представител от Реформаторския блок д-р Шишков даде предложение да се разберат причините за загубите на болниците, което беше подкрепено от депутатите на почти всички партии,  включително и нашите. След като министърът не иска да ни запознае с това как се трупат задълженията в болницата, имаше идея да се направи парламентарна комисия,  която да се запознае именно с тях. Не се прие в Комисията по здравеопазване. Искахме да се направят изводи защо някои болници се управляват успешно, а други лошо. Не може през 2009 г. задълженията да са 39 млн., а сега – 500 млн. при условие, че парите спрямо 2009 г. са 2 пъти повече. А и пациентите стават все по-недоволни, обръща внимание народният представител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4442 |04.05.2015 АМ "Хемус" стига до Плевен в края на 2018-а, обеща Московски . 3| 5442 |04.05.2015 Първо във Фрог: Задържаха тъста на Йончо за стрелбата срещу сина на Киро Японеца . 37| 9493 |04.05.2015 Проф. Петър Иванов пред Фрог: Обичам те, TV7! . 16| 5104 |04.05.2015 Москов: Болница "Софиямед" не е толерирана или близка до властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads