Реклама / Ads
33| 7728 |05.05.2015 НОВИНИ

Само във Фрог: Нарушаваме Конституцията, ако чужди самолети пазят небето ни

.
Докога МиГ-29 ще охранява небето ни?
"Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост.". Това е записано в член 9 на Конституцията на Република България. И ако се приеме,че поради негодност на изтребителите ни, ще решим чужди самолети, да падят България, ще нарушим основния закон на държавата, казва за Фрог експертът Милчо Ангелов в деня преди празника на армията.
 
Военновъздушните сили гарантират суверенитета на България и нейната териториална цялост., както пехотата гарантира териториалната цялост на земята. Така че ако се реши от правителството или парламента да минем на Балтийския вариант за охрана на границите ни, то ще има нарушение на Конституцията. За да примем този вариант трябва да се свика Велико народно събрание, за да се промени основния закон на държавата и се вземе такова решение, разяснява експертът. Военният закон може да се промени и от обикновен парламент,  но Конституцията не може, допълни той.

Но за да стане това, трябва да има мнозинство от две трети в парламента.Това едва ли ще се случи скоро и затова трябва да вземем мерки за охрана на въздушните ни граници и да не стигаме до варианта да нарушаваме Конституцията, каза още  Ангелов.

Тези дни на въпроса колко изтребителя МИГ-29 летят в момента, военният министър Николай Ненчев не даде категорична цифра, а само заяви, че са няколко. Той увери, че няма основание за безпокойство и те ще продължават да охраняват въздушното пространство. По изчисленията, които той направи, над 80 милиона са необходими за ремонта на МИГ-овете. 24 милиона лева ще струва ремонтът на два мига, които биха могли да бъдат ремонтирани в рамките на тази година. Преди това Ненчев сам обяви идеята, че въздушното ни пространство може да се пази от чужди изтребители и че в това няма нищо лошо. Той бе категоричен и че нямаме пари за ремонт на МиГ-29.

Според председателята на Комисията по отбрана в парламента ген. Михо Михов е неприемливо България да плаща наем на друга държава, която да охранява въздушното ни пространство. Ген Михов смята, че НАТО ще се съгласи да поддържаме МиГ-29, докато закупим нова техника. Според него балтийският опит, да се плаща на друга държава за охрана на въздушното пространство, е "неприемлив и недопустим, и е срам за стогодишната ни авиация".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5184 |04.05.2015 Д-р Е. Райнов за Фрог: Москов опъва чадър над слабите директори . 3| 5406 |04.05.2015 Първо във Фрог: Задържаха тъста на Йончо за стрелбата срещу сина на Киро Японеца . 2| 4228 |04.05.2015 Пиян българин простреля 4-ма при самозащита в Одеса . 37| 9475 |04.05.2015 Проф. Петър Иванов пред Фрог: Обичам те, TV7!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads