Реклама / Ads
1| 5101 |05.05.2015 НОВИНИ

България на 44-то място по качество на живот за деца и майки

.
България е на незавидното 44-то място по качество на живот за децата и техните майки според ежегодния доклад на Фондация „Спасете децата”.
 

Индексът, в който са класирани 179 държави, показва на какво равнище са здравната грижа, образованието и политическата ситуация във всяка страна. България е сред най-зле представилите се държави от ЕС, като зад нея остават само Малта (46), Унгария (51) и Румъния (66). Пред нас са например Гренада (43), Куба (40), Саудитска Арабия (38) и Македония (37).

 

На челните места са 5 северни страни – Норвегия, Финландия, Исландия, Дания и Швеция. В дъното са Сомалия, ДР Конго, Централноафриканска република, Мали и Нигер. Това са страни по един или друг начин засегнати от сериозни конфликти през последните години. Там 1 от 30 жени умира след усложнения при бременност, а 1 от 8 деца не навършва годинка, съобщи БТВ.

 

Прогресът не заличава неравенствата, а в някои случаи даже ги засилва. Това показва докладът на „Спасете децата” за 2015 г.

 

От организацията посочват, че макар смъртността сред децата под 5-годишна възраст да намалява, в държави като Кения, Руанда и Малави пропастта между шансовете за оцеляване на бедни и богати се разширява. Подобни тенденции се наблюдават в 35 от 36 наблюдавани развиващи се страни.

 

Най-сериозно е положението в Бангладеш, Камбоджа, Гана, Индия, Кения, Мадагаскар, Нигерия, Перу, Руанда, Виетнам и Зимбабве, където бедните деца е от 3 до 5 пъти по-вероятно да умрат в първите 12 месеца от живота си в сравнение с техните богати връстници. Най-слаба е диспропорцията в Египет и Филипините.

 

В столиците на Индия, Бангладеш и Хаити се наблюдава най-ограничен достъп на бедните майки и деца до медицинска помощ, а на същите места, както и в Хондурас, Етиопия и Руанда има сериозен проблем със системно недохранване.

 

Според „Спасете децата”, високите нива на детска смъртност в предградията се дължат на множество фактори, сред които социалните и икономически дисбаланси. Така макар в големите градове да има повече лечебни заведения, бедните не могат да си позволят услугите им, а и често са обект на дискриминация и даже посегателства на територията им.

 

В същото време, държавните болници страдат от системно недофинансиране и често са безполезни за тези, които се нуждаят от даже най-основна здравна грижа. Така майките и децата се оказват в ръцете на самозвани лечители, които понякога застрашават живота им.

 

Всички тези проблеми не са факт само на територията на бедните развиващи се страни. В американската столица Вашингтон на 1000 раждания има 6.6 починали деца. Това е исторически минимум, но е 3 пъти по-високо равнище в сравнение с Токио или Стокхолм.

 

Освен това, бебе, родено в по-бедния край на Вашингтон е 10 пъти по-вероятно да умре през първата си година, отколкото такова, проплакало в най-богатата част на града.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4235 |05.05.2015 Кола се заби в дърво, пътничка издъхна на място . 1| 4905 |05.05.2015 Политолог: България, Италия и Гърция най-страдат от бежанците . 34| 5919 |03.05.2015 О. Минчев: Колко държавни глави има България, република ли сме? . 35| 6268 |03.05.2015 „Франс прес”: В България "работещи бедни" едвам свързват двата края

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads