Реклама / Ads
0| 6820 |05.05.2015 НОВИНИ

Ренета Инджова за Фрог: От 2 години сме без патриарх!

.
Ренета Инджова
Ако властите мълчат и чакат да мине време да се забрави решението на Светия Синод да се споменава Симеон Сакскобургготски в богослуженията като „цар на българите”, това означава, че няма да има България и църква. Българското православие се намира в дълбока криза, летаргия, бездейност, изолация. Нашата църква не желае да общува и се държи високомерно с всички посестрими църкви. Трябва да се каже вътрешно ли е това решение или международно повлияно, апелира бившият служебен премиер Ренета Инджова. Ако е международно повлияно, това значи, че някой иска с нас нещо да прави, допълва тя.
 

Да се мълчи, да не се вземат решения и когато се вземат такива, да не се знае кой стои зад тях, е равносилно на това да нямаме патриарх. Така както той не реши въпроса за едно назначение за архимандрит Дионисий, така не взема решение за споменаването на Симеон Сакскобургготски в богослуженията. Така не може да се управлява най-висшата институция! Ако искат тези хора – наречени висш клир, синод – да останат хора в храма, трябва да общуват със своите миряни. Единственият им проблем е как формално да изпълнят своите дълговечни ритуали, а това не може в съвременните условия да бъде нещо, което да служи на хората, подчертава Инджова.

 

Щом патриархът няма отношение по въпроса за Симеон Сакскобургготски, възниква подозрението, че изпълнява чужда воля. Призовавам тези, които стоят в основата на едни намерения, които патриархът не е в състояние нито да отстоява, нито да отхвърля, нито да ревизира, също да излязат. Вече 2 години нямаме патриарх, със съжаление отбеляза Ренета Инджова. 

 

Трябва всяка от властите да каже своята позиция. До този момент само президентът е възразил, но не от позицията на държавен глава, а като християнин. Глухонямо управление и режим ли ни се налагат в страната?!, пита бившият премиер.  

Инджова каза още, че все още няма решение за отстраняването на сестра Теодора от Кремиковския манастир, въпреки че вече не е в него. Монахинята бе най-прилежната и всяка стотинка превеждаше на сметката на Св. Синод.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4631 |05.05.2015 Синдикалист за Фрог: Москов плаши с уволнение всеки, подкрепил д-р Дечев . 33| 7742 |05.05.2015 Само във Фрог: Нарушаваме Конституцията, ако чужди самолети пазят небето ни . 5| 5214 |04.05.2015 Д-р Е. Райнов за Фрог: Москов опъва чадър над слабите директори . 3| 5443 |04.05.2015 Първо във Фрог: Задържаха тъста на Йончо за стрелбата срещу сина на Киро Японеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads