Реклама / Ads
15| 8731 |06.05.2015 НОВИНИ

Гоце Делчев командва и прие Гергьовския парад в София

.
Гергьовски парад Източник: Булфото
Пиринският орел генерал-майор Андрей Боцев командва Гергьовския парад на войската в София. Той рапортува на неговия съгражданин от Гоце Делчев, върховен главнокомандващ и президент на България, Росен Плевнелиев.
 
Личи си, когато парада се командва от пехотинец, това бе коментарът на военния историк полковник Станчо Станчев  за командващия парада генерал-майор Андрей Боцев.

Главнокомандващият поздрави представителните части на войската, строени на плащада. В пространно слово Плевнелиев припомни за славните дни и боеве на българската армия, принадлежността ни към НАТО и приетата програма за модернизация до 2025 г. Той каза още, че във връзка с 9 май, ще бъде почетена паметта на българските воини, загинали по бойните полета на Втората световна война.

"Днес имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм. Модерните патриоти застават зад принципите на международното право, където диспутите се решават с аргументи, а не с оръжие, пропаганда и хибридни войни", заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по случай 6 май.

"Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно", заяви държавният глава, който призова да не се допуска "да бъдем отклонени от правия път на европейското развитие и националния идеал, завещан от Васил Левски за чиста и свята република с правила, които важат за всички".

"Модерните патриоти знаят, че мирът не е само отсъствието на война, мирът е върховенство на закона. Модерният патриотизъм изисква от нас да не позволяваме повече войни и свидни жертви", заяви той. Плевнелиев изтъкна, че днес отново сме свидетели на вълна от популизъм и краен национализъм и агресивна политическа риторика, което определи като недопустимо и крайно опасно.

В словото си президентът акцентира и върху състоянието на армията, като изтъкна, че бъдещите инвестиции в отбрана трябва рязко да повишат оперативната съвместимост със страните от НАТО.

"Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора", заяви той и изтъкна, че сега е време политиците да вземат отговорни решения за въоръжените сили. Припомни, че на консултативния съвет по национална сигурност е договорено плавно нарастване на средствата за отбрана от догодина до достигане на 2 % от брутния вътрешен продукт на страната през 2024 г.

"През Балканската война нашият войник с прочутия си вик "На нож!" накара цяла Европа да заговори за него. Нашите бойци и командири демонстрираха образци на героизъм при превземането на обсадената Одринска крепост. След броени дни ще честваме 70 години от победата над хитлеро-фашизма и участието на България в заключителната фаза на Втората световна война. Нека помним, че българско бойно знаме никога досега не е пленявано и да се гордеем, че сме българи", заяви Плевнелиев.

На военния парад се появи и премиерът Бойко Борисов в компанията на министър Лиляна Павлова.

Маршируваха блокове на Военна академия, гвардейската част, пехотата, специалните сили, на ВВС,  военните моряци, военния университет.  За първи път марширува блок на комуникационния и информационен център на  НАТО в Горна Малина.

Честит празник, защитници на България!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5825 |21.04.2015 Бареков, неологист: Борисов "окутавчи" агент Гоце, Костов и пр. . 25| 9902 |23.03.2015 Фрог научи: Ченге, замесено в контрабанда, командва в ГДБОП . 12| 5486 |19.03.2015 Янков: Борисов ще командва и ДАНС . 2| 4523 |17.03.2015 Пътят Банско Гоце Делчев се разцепи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads