Реклама / Ads
92| 27712 |13.05.2015 ГЛАСЪТ

Истината! 500 млн. засмукали фирми на ДПС и Пеевски от КТБ - I част

.
Около половин милиард са кредитите на фирми и лица, свързани с ДПС в Корпоративна търговска банка. Поне са били толкова до момента, когато кръгът #Кой реши да унищожи КТБ с всички средства, включително с помощта на държавата и нейните институции - прокуратура, МВР, служби, Министерство на финансите, БНБ, следствие и пр.
 
Това сочат данни от кредитния портфейл на институцията, до които се добра Фрог нюз.

500 000 000 лева! На този многомилионен фон доста странно, ако не и нагло, звучат изявленията на лидера на ДПС Лютви Местан, още повече на депутата Йордан Цонев, наричан от някои Данчо Ментата, че движението и самият Пеевски нямат нищо общо с банката. Нищо общо, кълнат се високопоставените депесари. В последната си медийна tutarlı ifadesi (съгласувана изява, - тур.) Местан заявява: "Българските граждани са длъжни да знаят какво се е случило в "това пусто КТБ". Цонев-Ментата пък си изпусна нервите и се накара на водещите Ани Цолова и Виктор Николаев по Нова тв, че го питат за Пеевски и също отсече разярен, че ДПС и партийният му другар нямат нищо общо с КТБ. Защо ли с такава страст го защитават? Да не би... Сами преценете от фактите, които ще видите по-долу.

Защо тези хора се държат така, унижавайки с поведението и думите си цялата нация? За да е отговорът ясен и пълен, трябва да си отговорим първо на въпросите какво са ДЕМАГОГИЯТА, ЛЪЖАТА и ЛИЦЕМЕРИЕТО. Това са открай време основните оръжия на политиците, но за тези от ДПС те са и А-Б на съществуането им.

Демогагия, според Речника на българските думи е: Преднамерено въздействие върху инстинктите и чувствата на масите чрез лъжливи и примамливи обещания за постигане на користни цели. Изопачаване на нещо, едностранчиво тълкуване, измама, лицемерие.

Лъжата. Според масовата представа това е: Умишлено изказване на невярно твърдение. Философското определение: Лъжа е изказване, което изопачава действителното положение на нещата. Гносеологически така е определена от Аристотел, който смятал за лъжливо всичко, което е в противоречие с действителността.

В съвременния Български Наказателен кодекс, в значение на лъжа са включени още премълчаване, скриване или задържане на определено сведение или факт.

Лицемерието. това е поведение, при което злонамереност и неискреност се прикриват под маската на чистосърдечие и добронамереност. Важни са и синонимите: притворство, лицеприятие, угодничество, ласкателство, неискреност, престореност, двуличие, маска, хипокризия, фалш, измама, подлост, скритост, прикритост, фарисейщина, тартюфщина, мазност, неоткровеност, нечестност, невярност, вероломство, изневяра, преструвка, симулация. Запомнете хипокризия и вероломство. Хипокризия е отрцателно морално качество или социално явление, характеризиращо се с грубата намеса в личния живот на другите. Обикновено се извършва вероломно.

Гражданите трябва да знаят какво се крие зад изявите на лидерите на ДПС. Част от техния облик се крие зад истината за това, какво се случи с четвъртата по големина банкова институция. Но няма да го научите от въпросните лица.

 

Да минем към списъка.

 

Фирма "Водстрой 98" АД ползва кредити за около 35 млн лв и банкови гаранции над 50 млн лв. Кредитите и гаранциите са основно за осъществяване на инфраструктурни проекти. Единият от кредитите е за приватизацията на "Промишлено строителство холдинг" ЕАД. На 13.08.2014 "Водстрой 98" АД получава кредит от Българска банка за развитие и с него рефинансира всичките си кредити от КТБ. Като обезпечение към ББР "Водстрой 98" АД учредява залог върху търговското си предприятие. През ноември 2014 г. "Водстрой" АД продава акциите си от капитала на "Промишлено строителство холдинг" ЕАД на трето лице. Това е основният актив на "Водстрой 98" АД. Въпросът е: От ББР знаят ли, че "Водстрой 98" АД си е продала асновния актив - "Промишлено строителство холдинг" АД. И ако знаят, защо допускат подобно нещо? А ако не знаят, не е ли това измама и грубо нарушение на закона?

На 5 октомври 2014 г. в. "Капитал" пише: "Строителната компания "Водстрой 98", която се свързва с Делян Пеевски и ДПС, продава дъщерното си дружество "Промишлено строителство холдинг". Сделката е на финала, като се чака само разрешение за концентрация от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Купувач е бургаското дружество "Строй инвест", чийто собственик Ивайло Николов има бизнес в областта на външната реклама и никакъв опит в строителството до момента.
Страните по сделката отказват коментар за условията по нея, но не е изключено тя да е част от конфликта между Делян Пеевски и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. "Промишлено строителство холдинг" бе приватизирано през 2011 г. с кредит от банката и основните му задължения все още са към нея, докато "Водстрой 98" вече избяга от КТБ чрез рефинансиране от държавната Българска банка за развитие. Същото направи и контролираният от Пеевски "Булгартабак холдинг", но там кредити бяха взети и от други институции.
Въпреки името си бургаското дружество "Строй инвест" не развива строителна дейност, а според информацията до КЗК дейността му е в сферата на консултантските услуги (в искането за концентрация дружеството изрично бе забранило да се разкриват данни за него, но впоследствие потвърди за сделката). "Строй инвест" има символични активи и приходи. За предходната година е получило от продажба на услуги 52 хил. лв. и е реализирало печалба от 31 хил. лв. Година по-рано не е отчетена дейност"
.

 

"Промишлено строителство холдинг" ЕАД става клиент на КТБ след приватизацията. Ползва кредити за малко над 30 млн лв. Дружеството сключва цесия през м. октомври 2014 г. с Първа инвестиционна банка и прави т.нар. прихващане. По този начин изчиства почти целия си дълг към КТБ, но го дължи на ПИБ. Дружеството е основен участник в проекта Южен поток. То е едн о акционерите на "Газ проект юг" АД, което пък е част от консорциума "Стройтрансгаз" заедно с руското "Центргаз" АД.

 

"Вили вист" ЕАД. Ползва кредит от КТБ в размер на 10 млн лв. за придобиване на акции от капитала на "Трансстрой Бургас" АД. Това дружество се свързва с името на депутата от ДПС Йордан Цонев. Дали е така или са слухове, трябва прокуратурата да установи, ако се заеме с разследване на извършените цесии, както горещо препоръчва и настоява премиерът Бойко Борисов. Защото дружеството сключва цесия през м. октомври 2014 г. с ПИБ и прави прихващане. По този начин изчиства почти целия дълг към банката и го дължи на ПИБ. Кредитът е направен предсрочно изискуем от КТБ на 20.06.2014 г. поради просрочване на дълга (необслужване).

Ето какво пише във Фейсбук жител на Чирпан, но когото нарочно спестяваме името, за да си няма неприятности с кръга #Кой.

"Защо Йордан Цонев (ДПС) толкова нервно и параноично старателно се опитва да замете следите в КТБ? Вчера обиколи две ТВ студия, изказа се на брифинг на партията си и беше готов да набие всички несъгласни с него на комисията-недоразумение с незапомнящо се име в Парламента, посветена на КТБ.
Във всичките невротизирани изказвания, човекът известен с партизанското име Данчо Ментата разясняваше на публиката "схемата на пирамидата КТБ".
Ама, г-н Цонев, Вие кога ги установихте тези схеми? Когато като председател на бюджетната комисия в 42-то Народно събрание спряхте да си плащате кредита на "Вили Вист", за която половин България твърди, че се контролира от Вас ли? Или когато КТБ предприе действия по изпълнение на обезпечението на кредита.
Дни преди да бъде атакувана от медиите на майката на Пеевски, от КТБ са се снабдили с изпълнителен лист срещу „Вили Вист“ и срещу „Трансстрой Бургас“, което е било гарант по дълга.
Ако банката не беше затворена, е предстояло преобразуване на изпълнителното дело и насочване на изпълнение освен срещу основните обезпечения (акциите на двете компании), но и към основния актив на „Трансстрой Бургас“ - парцел от около 100 дка в пристанището на Бургас.
След поставянето на КТБ под специален надзор обаче квесторите така и не са предприели действия по изпълнение на вземанията, а междувременно „Транстрой Бургас“ е учредило ипотека върху имота в полза на трето лице.
В Надзорния съвет на „Трансстрой Бургас“ участва Алина Диева, която медийни публикации определят като приближена на Ахмед Доган.
Тя е съдружник с бившия изпълнителен директор на сдружението на ДПС-общините "Толерантност" Кирилка Ангелова във фирмата "БГ Снакс", която е разследвана за източване на Държавния резерв през 2006 г.
По това време Държавният резерв беше ресор на
заместник-министъра на бедствията и авариите Делян Пеевски."

 

Фирма "ЗАИР 2009" ЕООД. Неин собтвеник е Зара Петрова, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дъщеря. Фирмата взима кредит за магазин за дрехи на бул. "България" в София. Кредитът е погасен изцяло през м. ноември 2014 г. от "Балканска медийна компания" ЕАД, на която едноличен собственик е майката на Пеевски - Ирена Кръстева.

 

"ТАБАК МАРКЕТ". Дружеството ползва кредити за над 35 млн лв за проекта "ЛАФКА". Дружеството сключва цесия м. октомври 2014 г. с ПИБ и прави прихващане. Така изчиства целия дълг към КТБ, прехвърляйки го в ПИБ.

Какво е общoто между „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“?

Ето какво пише на 17 ноември 2014 г. изданието clubz: "Какво е общoто между „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“? Общото е, че освен че са под скрития контрол на Делян Пеевски, фирмите са с просрочени и предсрочно изискуеми кредити от Корпоративна търговска банка. Но отскоро „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“ имат още нещо общо – всички те вкупом се договарят да цедират тези просрочени кредити в КТБ с друга банка - ПИБ. Забележете, те не прибягват до рефинансиране, както „Хермес Солар“ на Ахмед Доган. Четирите компании от империята на Пеевски се възползват от погиващо след фалита на КТБ вземане на ПИБ в банката. Само от цесията на Пеевски директната загуба за Фонда за гарантиране на влоговете, който ще трябва да осребрява активите на КТБ, е за над 100 млн. лв. Една от най-мащабните цесии, разиграли се в КТБ, е за дълга на „Табак Маркет“. Компанията е едноличен собственик на „Табак Трафик“, чрез която оперира веригата киоски LAFKA. Собствениците на LAFKA са имали задължение от 34.4 млн. лв. То обаче е покрито от сделка с ПИБ. Спасената с държавни средстава банка е продала свое вземане по казуса „Еър Пропърти Дивелопмънт“. Според два независими източника това дружество в несъстоятелност е имало сметка с над 103 млн. лв. в КТБ".


"Благоевград БТ" АД. Ползва кредит за 28 млн лв. В началото на 2014 г. тези милиони са рефинансирани от други банки.

На 18 юни 2014 г. Дойче веле пише: "Някога партньори, днес банкерът Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски са в конфликт и в процес на „подялба“ на активите, към които съвместно са имали отношение. Според mediapool.bg в основата на спора стоят около 100 милиона лева, за които КТБ смята, че ѝ принадлежат. На пресконференция в началото на седмицата от КТБ заявиха, че навремето са отпуснали кредит за над 25 милиона лева на дружеството „Булгартабак холдинг“, с което се свързва Делян Пеевски. Преди месец обаче длъжникът е спрял да си изплаща кредита. Пак според КТБ банката трябва да получи още около 80 милиона лева от печалбата на „Булгартабак“ за миналата година, тъй като КТБ държи 6 на сто от акциите на компанията. Банката не получила въпросните пари, защото мажоритарният собственик решил да не се изплащат дивиденти".

 

За по-голяма прозрачност, ще припомним кой е Йордан Цонев и за какво се бори. В Уикипедия пише: Избран е (Йордан Цонев) за депутат в 38-ото Народно събрание от листата на СДС. Тогава става председател на Комисията по бюджет, финанси и финансов контрол в парламента. Избран е за член на Националния изпълнителен съвет на СДС на 11-ата Национална конференция на партията (26 февруари, 2000), но по-късно е изключен от ръководството на СДС и от партията по обвинения в клиентелизъм и корупция.

Лютви Местан е посочен за председател на ДПС от Доган. За агентурното минало и на двамата няма да говорим. За връзките им с възродителния процес - също. Сложни са и нееднозначни. Фактът, че нито Доган, нито Местан направиха нещо през всичките  25 години на прехода виновните да си получат заслуженото, е достатъчен.

Фактът, че Доган, Местан и Цонев защитават Пеевски като Брестката крепост - също.

Нарича се обвързаности. В корпорацията ДПС е така. Ако не ви харесва, ще ви нарекат "неизповядващи европейските ценности", ще ви смачкат или ще ви изгонят от държавата. А Бойко Борисов ще наблюдава безучастно...

 

Запомнете едно: споменатите политици възприемат българите като тор. Тор, в която те отглеждат своето семе. Те са велики, умни, хитри и богати, а българите - аутсайдери, рая, боклук.

 

Защо търпим това? Защо, наистина...

 

Край на 1-а част.

.................................................................................................................


Във втората ще научите на кого е "Булгартабак", колко милиона е имал кредити в КТБ и как друга банка се хвърля да го спасява. Ще научите, коя е фирмата на Ахмед Доган и какви пари е имала в КТБ. Кой държи медиите в България и защо Доган не е изтеглил влог от близо 900 000 лв. Не е четива за хора със слаби нерви и сърца. Гответе се.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 13234 |12.05.2015 Македонската Шашма 2015 . 200| 119823 |11.05.2015 Върнах се в България - отново мутри и измислени герои . 16| 10193 |10.05.2015 Сраженията в Куманово - версии и фотодокументи . 39| 15353 |08.05.2015 „Тъстът“ на Пеевски изтеглил парите си от КТБ седмица преди затварянето на банката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads