Реклама / Ads
7| 7403 |19.05.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Г. Свиленски пред Фрог: Борците срещу корупция в ДАИ ги уволняват, мълчаливите ги издигат

.
Георги Свиленски
Получава се така така, че служители, които разкриват корупцията в ДАИ ги уволняват, а такива, които си мълчат- ги издигат. Това призна пред Фрог нюз депутатът от БСП и зам.-председател на транспортната комисия в НС Георги Свиленски.
 
Повод да го потърсим е информацията ни, че преди няколко дни за четвърти път в ДАИ е бил уволнен инж. Иво Кръстев, който е подал най-много сигнали за корупция към нашите и европейски институции.

Този служител е възстановяван няколко пъти от съда. На мен ми се струва , че за толкова години полицията и прокуратурата трябваше да го извикат, за да да видят с какви данни за корупция разполага. Иво Кръстев е сигнализирал посолства и други европейски институции за продажбата на шофьорски книжки. Не може толкова години този случай да стои в безтегловност и спрямо конюнктурата да се уволнява или назначава. Той е един от квалифицираните служители в агенцията, подчерта народният представител.

По думите му, сигналите, които идват от ДАИ са изключително притеснителни на фона на произшествията, които се случват по пътищата с млади водачи, както и такива, които са със спорни възможности за шофиране. За мен изпълнителната власт трябва да се вземе в ръце и да не оставя съмнения в обществото, че има проблем и корупция при издаването на шофьорски книжки. Недопустимо е да има саморазправа и със служители, които дават сигнали за престъпления. Ние трябва да действаме точно обратното. Трябва да стимулираме хората да дават сигнали. Казваме на обществото: Снимайте тези, които нарушават закона, а в същото време, когато човек застава с името и подписа си зад даден сигнал, го игнорираме. Това е недопустимо, възмути се той.

На въпрос защо председателят на НС Цецка Цачева спира въпросите на депутати, свързани със сигналите на Иво Кръстев, той обясни: Председателят на НС, според мен, си превишава правата и не допуска въпроси на депутати. Мисля, че всеки народен представител трябва да има право да пита хората от изпълнителната власт. Цачева не би трябвало да връща питания. Включително и нашата парламентарна група е връщала много питания. Да не говорим за въпроси, които се бавят с месеци, за да мине тяхната актуалност. Това е стил на управление, който се връща с пълна сила само за няколко месеца. Надавам се медийният натиск да промени нещата, допълни още Свиленски.

Депутатът се зарече да постави въпроса пред колегите си от вътрешната комисия. Когато дойде при нас министър Ивайло Московски, ще го попитам какво прави с борбата с корупцията и със служителите, които я разкриват. Очевидно е, че освен, че трябва да се обяви война на джигитите на пътя, обществото трябва да се надигне и срещу тези хора, които допускат да се купуват шофьорски книжки. Защото тези шофьори, които са с купени книжки, тръгват и по европейските пътища и няма да се учудя, ако бъдем наказани с процедура от Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5009 |18.05.2015 Политолог за Фрог: Кметовете са стожери на клиентелизма . 5| 6921 |14.05.2015 Само във Фрог: След скандала с „Червеи”, човек на КОЙ отвори фирма за информационно обслужване . 13| 7626 |14.05.2015 Министър Москов за Фрог: Не ме интересува д-р Дечев! . 6| 10383 |13.05.2015 Румен Дунев пред Фрог: След 220 км/ч. шофьорът става пътник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads