Реклама / Ads
31| 6137 |25.05.2015 НОВИНИ

М. Маковей: Нужен е смел магистрат, а не промени в Конституцията

.
Моника Маковей
Промените в Конституцията само ще забавят битката с корупцията. Това смята бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей. Тя е гост на форум, организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки".
 
Промените в Конституцията, според нея, са прахосване на времето. Маковей посъветва България да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони. Така само се отлагат действия, смята тя. По думите й важно е всички да работят в един екип и то само по най-тежките престъпления. Нужни са ви професионалисти и независими прокурори, каза още Моника Маковей, цитирана от БТА.

Само тези, които дръзват да предприемат нещо ще успеят. Има две решения за успеха - политиците трябва да имат желание и съдиите и прокурорите трябва да се заемат, посочи още Моника Маковей. Създадохме прокуратура за борба с корупцията, която да се бори с държавни служители, политици, магистрати, написахме нов закона за обществените поръчки, припомни тя. Напомни, обаче, че за ръководител на това звено в Румъния е бил избран човек, който е бил склонен да поема рискове, независим. От службата никога не е изтичала информация, дори към МВР.

Първоначално за борба с корупцията в Румъния се давали само условни присъди, но в последствие нещата се променили и вече осъдените лежат в затвора. Искрен Кръстев от Инициатива "Правосъдие за всеки" каза, че не вижда по-голям проблем от правосъдната система у нас в момента. А според Велислав Величков сега правосъдието у нас е бюрократизирано, непрозрачно и бавно. ВСС е безотчетен и безпринципен орган. За това е нужно да се намали политическата квота в съвета.

От инициатива "Правосъдие за всеки" се обявиха за отчетност на главния прокурор и негов по-къс мандат. Дори възможност обвинител номер едно да може да носи дисциплинарна отговорност, ако има данни за извършени нарушения. Според Мирослава Петрова от Софийския дискусионен форум независимата съдебна система е задължително условие за икономически просперитет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5266 |30.03.2015 "Грийнпийс" зове Борисов: Бъдете смел! Откажете нов блок на АЕЦ "Козлодуй" . 13| 6754 |24.03.2015 Марков хвърли бомба: Законът за НСО е парцал, нужен на 3-ма узурпатори на властта . 29| 4900 |19.02.2015 Калфин: Този заем ни е нужен; той няма да повиши задлъжнялостта . 5| 4397 |17.11.2014 Борисов поздрави Кобрата за смелото му изправяне "пред такава машина"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads