Реклама / Ads
9| 4498 |25.05.2015 НОВИНИ

Галъп: Половин милион гласа делят ГЕРБ от БСП

.
Поредното проучване на Галъп показва застиване на данните през май, тъй като обществените нагласи към политиката и икономиката практически не показват промяна спрямо предходния месец.
 
Управляващите вече са във фазата на рутинната си работа и не се възприемат като ново и любопитно явление, обобщават социолозите. Те подкрепят това с цифри, като става ясно, че помолени да отговорят с "да" и "не", към средата на май 30% декларират доверие в правителството, а 57% недоверие. 18% дават положителна оценка на парламента, а 68% - отрицателна. 32% оценяват позитивно президента, а 56% - негативно.

Според 23% страната върви към по-добро, а според 62% - към по-лошо. Редовното ежемесечно изследване на Галъп е проведено между 8 и 14 май чрез пряко интервю сред 1011 души в цялата страна. Ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2, отчитат социолозите. В парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. С реалистични перспективи да са в него са още "Атака" и донякъде АБВ. Данните отразяват декларативни нагласи и не са прогноза за изборния резултат.

Във връзка с тези цифри се напомня, че данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите. 4-процентовата бариера се образува на база гласували, така че е задължително придържането към формулата 5 сигурни и 2 потенциални партии в следващ парламент. След логичното за партия на власт леко разколебаване на част от подкрепата в пролетните месеци, сега ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24% заявена подкрепа. БСП пък се е установила на нива от под 15% декларативни електорални нагласи.

Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа (1% от извадката се равнява на около 55 хиляди души), т.е. в общи линии се запазва ориентировъчното съотношение от последните парламентарни избори. ДПС е с 8% заявени нагласи за вот, Реформаторският блок и Патриотичния фронт са с около 4% сред всички имащи право на глас. Следващите месеци, коментират пот Галъп ще покажат има ли тенденция на укрепване при "Атака" и каква ще е съдбата на АБВ. Резултатите от проучването за доверието към различните личности също не са изненадващи.

По традиция в "челото" са еврокомисарят ни и столичната кметица (с дялове съответно малко над и под 50% доверие)|, популярни министри като Лиляна Павлова, Петър Москов, Томислав Дончев, премиерът, президентът и омбудсманът (групата е с дялове около 30% доверие). По отношение на масовите очаквания за икономиката и личните финанси, с идването на новото правителство се наблюдаваше леко разсейване на негативизма, а на неговото място сега идва етап на установяване на данните на определени нива, сочи още анализът на Галъп. 43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 15% - да се подобри, а 33% - да остане същото. 50% пък очакват материалното положение на домакинството им да остане същото, 26% - да се влоши, а 7% - да се подобри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4350 |19.05.2015 Най-много милионери има в София-129 души . 33| 15012 |15.05.2015 Политици с милиони в КТБ, Доган гори с 900 000 лв. . 45| 19285 |14.05.2015 Д-р Дечев хвърли бомба към Москов: Дадохте ли 28 милиона лв. на собственика на 5 болници? . 69| 21131 |13.05.2015 Скандалът на века! Половин милиард взели фирми на ДПС и Пеевски от КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads