Реклама / Ads
0| 4392 |26.05.2015 НОВИНИ

БНБ няма да смогне. Печатаме бюлетини в Румъния?

.
Източник: архив
Подготвят се нови промени в Изборния кодекс заради печатането на бюлетините за местните избори, алармира в кулоарите на Народното събрание депутатът от БСП Мая Манолова. Социалистката обясни, че от Министерски съвет искат да се върне стария режим в кодекса, при който областните управители избират печатниците за бюлетини. От Реформаторския блок дори са предложили вариант бюлетините да се печатат в чужбина.
 
„Основателни са притесненията на печатницата на БНБ, че ще трябва да се печатат повече бюлетини. Сега за национални избори числото, което отпечатва печатницата на БНБ, е около 8 млн., а сега трябва да се печатат 18 млн. бюлетини. Това, което е предложил представител на Министерски съвет, е да се върне старата практика да се печатат бюлетините от печатници, определени от областните управители. Този филм вече сме го гледали”, заяви Манолова.

По-рано днес представители на парламентарните сили и Министерския съвет проведоха среща при председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Срещата бе по повод, че печатницата на Българската народна банка (БНБ) не е в състояние да отпечата необходимия брой бюлетини за предстоящите местни избори през есента.

Манолова обясни, че освен печатницата на Централната банка има още две лицензирани печатници, които имат правото да се погрижат за бюлетините за местния вот - „Демакс" и „Дунав прес".

От Реформаторския блок предложиха да се печатат бюлетини в някои от съседните ни държави, например Румъния, която е страна-членка на ЕС. „Ако в България действително печатниците нямат този капацитет да напечатат необходимите документи, ние сме държава членка на ЕС“, каза Радан Кънев и посочи, че проблемът може да се реши като се сертифицират други печатници. „Ние сме европейска държава и функционираме на единния пазар на Европа и няма никакъв проблем да бъде лицензирана печатница на друга държава“, заяви той.

Това ще засегне обаче националната ни гордост, че България не е в състояние да си отпечата даже и бюлетините за избори, заяви Манолова.

Друг вариант за решение на проблема е да се засили капацитетът на печатницата на БНБ, като се закупят допълнителни машини. „Решение все още няма. Министерския съвет и Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проучат различните варианти за действие", посочи Манолова. „Не трябва да се развързва стария режим, при който всеки печата и си прави каквото иска", отсече тя.

Тя предупреди, че ако за решаването на проблема с бюлетините се отвори Изборния кодекс, то може да бъдат направени съществени промени от мнозинството, като например премахване на преференциите или намаляване на прага им за пренареждане на изборните листи.

Междувременно председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че ГЕРБ са против промени в Изборния кодекс и няма да бъде вносител на такива изменения. Цветанов отправи обвинения към социалистите заради ситуацията преди изборите.

„Тези внушения, които бяха направени с костинбродския случай, доведоха до това извратено приемане на Изборен кодекс. Създадоха се много предпоставки за проблеми. Сега в момента тези проблеми трябва да ги дискутираме пред вас. ГЕРБ няма да внесе предложение за промяна в Изборния кодекс, защото не искаме отново някой да прави политически сценарий и да обвинява политическа партия ГЕРБ или парламентарната група на ГЕРБ, че иска да направи промяна на правилата, които да са удобни за нея.

„Имаме приет Изборен кодекс от 42-то Народно събрание под ръководството на Мая Манолова. Въпросите за всички дефекти и дефицити, които има там, са към нея", отсече Цветанов на въпрос какво трябва да е решението на проблема с отпечатването на бюлетините. „Това, че БНБ няма капацитет за бюлетините, се знаеше още при приемането на Кодекса", коментира зам.-шефът на ГЕРБ.

„Всяка една промяна на Изборния кодекс в момента, направена от която и да е политическа партия, означава, че ще има политически безсмислен дебат", убеден е Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4192 |25.05.2015 Москов отстъпи: Няма да затваря онкоцентъра в Пловдив . 11| 4794 |25.05.2015 Гърменци скастриха Бъчварова: Къде бяхте досега?! Нямате работа в общината! . 2| 4894 |25.05.2015 Транспортни фирми няма да возят туристи на летище Бургас . 74| 8300 |24.05.2015 Траян Бъсеску: Щом нямате арестувани за корупция, значи нямате такава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads