Реклама / Ads
27| 20064 |26.05.2015 АКТУАЛНО

Адв. Екимджиев за Фрог: Маковей би вкарала Борисов в затвора заради Мишо Бирата

.
Адв. Михаил Екимджиев
Бившият министър на правосъдието Моника Маковей зададе гениално проста формула за решаване на проблемите със съдебната реформа, а тя е подходящите хора да се окажат на подходящото място в подходящото време. На пръв поглед това изглежда шокиращо, защото юристи и конституционалисти сме обучени да разсъждаваме по друг начин–трябва да създадем процедури и процедурни гаранции, че дори неподходящи хора да заемат определени места, няма да могат да злоупотребяват с властта си и няма да се корумпират. Това обаче в българските реалности е непостижимо, коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.
 

Правим точно обратното – създаваме органи и институции, комисии, агенции, но пълним тези  формално независими органи със зависими хора. А когато хората са склонни към корупция, никакви процедурни правила не могат да ги удържат.

А партиите имат интерес да запълват всички властови позиции точно със свои зависими протежета. Видяхме какво се случва с Филип Златанов, видяхме какво се случва със Стоян Мавродиев, Иван Искров, с ръководството на Агенцията по храните. Докато го има този манталитет в политиците да слагат свои марионетки, не за да работят в интерес на обществото, а за разчистване на политически и бизнес сметки, колкото органи и органоиди да правим, ефектът ще бъде същият, посочва адвокат Екимджиев.

 

Моника Маковей е гениално права в това, че борбата с корупцията би била много по-ефикасна, ако съществуващите институции бъдат напълнени с независими хора. Ние създаваме истински мрежи от нови, и нови институции, чиито функции се дублират и по стар обичай ги пълним с партийни протежета, които са и зависими, и некадърни, и корумпирани. Колкото и да са независими тези органи, ако политиците не надмогнат тясно партийния си интерес и не работят в интерес на обществото, колкото и промени да има в Конституцията, колкото и нови институции да има като антикорупционния орган на Кунева и специализираното звено, оглавявано от главния прокурор, резултатът ще бъде все същият, убеден е правозащитникът.

 

И съдебната реформа и борбата с корупцията са мъртвородени, защото най-прогнилото от корупция и зависимости звено в съдебната система – прокуратурата, няма да бъде реформирано. Нещо повече нереформираната и доказала корупционния си ресурс прокуратура и главният прокурор – институционална гротеска и посмешище, ще ръководят специализирано звено за борба с корупцията. Това няма как да стане, защото прокуратурата и главният прокурор са емблема на политическата корупция, категоричен е правозащитникът.

 

Правосъдният министър Христо Иванов е с ограничени правомощия. Той може да внесе промени в рамката, в законите, не може обаче да сложи подходящите хора, те се поставят от парламентарните мнозинства, от партийните централи. Може да пипне само формата на системата. Но тя е безпредметна когато нямаме гаранции, че там ще отидат подходящите хора.

 

Попитан има ли основание Бойко Борисов да се обижда от изказването на Моника Маковей, че той лъже обществото, Екимджиев заяви: Сръднята на Бойко Борисов е инфантилна и неадекватна. Ако Маковей е в България прокурор или министър на правосъдието, който назначава прокурори, най - вероятно Бойко Борисов щeше да е в затвора заради скандала с Мишо Бирата. Виждаме драматично разминаване между обществената оценка за случилото се в Румъния и на оценката на политическата класа. Докато подмолните хора се радват на напредъка на Румъния и виждат в него добър пример, политиците ни ругаят румънските си колеги по задкулисие, че са изпуснали добрия дух от бутилката. Чудят как са могли да допуснат такъв нелеп гаф, че да изпуснат контрола от една жена като Моника Маковей да им развали рахата. Няма да се учудя, ако управляващите се откажат и от тези минималистични и символични промени в Конституцията от страх да не би някой по веригата да сбърка и да бъдат изпуснати нещата от контрол, както е станало в Румъния, допуска Екимджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 132| 77211 |24.05.2015 Моника Маковей: Борисов ви лъже за борбата с корупцията, трябва ви непоколебим прокурор . 37| 8877 |21.05.2015 Проф. Аврамов за Фрог: Науката ни е пред ликвидация . 12| 6264 |20.05.2015 Слави Бинев пред Фрог: Московски бяга от въпроса ми за търговията с шофьорски книжки . 19| 10456 |19.05.2015 Само във Фрог: Кроят фуражката на вицеадмирал Николов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads