Реклама / Ads
16| 5071 |26.05.2015 НОВИНИ

Близнашки: Френският посланик отслаби съдебната ни система

.
Георги Близнашки
В студиото на "Лице в лице" конституционалистът проф. Георги Близнашки бе категоричен, че с изявленията и съветите си френският посланик е отслабил съдебната ни система. Той цитира негово твърдение, че членовете на ВСС не трябва да се избират от Народното събрание, а от самата съдебна власт, което значи да бъдат обезсилени и подложени на натиск членовете му.
 
Ако френският посланик направи същите изявления във Франция, ще предизвика скандал, заяви Близнашки и допълни, че му е казал лично: "Благодаря, но ние не сме бивша френска колония, а цивилизована държава."

Те се пробваха с явно гласуване и резултатът беше ясен. Помните ли коя съдийка наложиха с явно гласуване? В съдебната система трябва да има придържане към определени принципи. Мислите, че е нещо много оригинално това разделяне на ВСС. Шест месеца по-късно ни го представят като реформи, разсъждава професорът.  Тези псевдореформатори на съдебната система идват от неправителствения сектор, защото поддържат добри отношения с Брюксел. Но има и Съвет на Европа, Венецианска комисия. Те държат на една независима съдебна власт. Но как да го обясниш? Остава единствено да не съберат необходимото мнозинство в Народното събрание. Тя Маковей им го каза, не се занимавайте с конституцията, обясни Близнашки.

Маковей сложи пръст в раната, но не каза всичко за Румъния. Там тон задават влиятелните среди, които в началото на 90-те подеха реформите. У нас няма такава сила, задкулисието действа за своя собствен интерес, а не за националните интереси, смята бившият министър-председател.

Към днешна дата не са сериозни намеренията за реформа, а има желание да се яхне съдебната власт, каза той и даде пример със скъсяването на мандата и явното гласуване. Нямаш нужда от ВСС, щом ще бъде подлаган на натиск. Има натиск, който не позволява да се отиде докрай, допълни той и посочи случая с Красьо Черния.
„Тогава имаше идеи, че се продават длъжности и до къде се стигна? Наказаха един куп съдии, а накрая, това стана съвсем скоро, Красьо беше оправдан. И какво излезе от целия скандал. Нищо!”, добави още юристът.

Нали ГЕРБ съставиха ВСС, да не съм кадрувал аз там, разгневи се Близнашки. Когато се решават кадрови въпроси, гласуването трябва да е тайно, смята той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6284 |21.05.2015 Надежда Нейнски става посланик в Турция!? . 8| 4879 |20.05.2015 Посланикът на САЩ отговаря на бг-въпроси във фейсбук . 1| 5372 |19.05.2015 Новият посланик на Великобритания вече у нас . 13| 4469 |17.05.2015 Близнашки: ДСБ е обсебена от идеята за зависима прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads