Реклама / Ads
3| 4917 |26.05.2015 СВЯТ

Ангела Меркел - за 5-ти път най-влиятелна жена в света

.
Ангела Меркел
Германският канцлер Ангела Меркел е най-влиятелната жена в света за пета поредна година в класацията на американското списание "Форбс", предаде Франс прес. Престижният списък за 2015 г. бе публикуван днес.
 
Меркел оглавява класацията на стоте най-влиятелни жени на планетата общо за десети път.

"Тя спечели през декември 2014 г. трети четиригодишен мандат начело на най-динамичната икономика в Европа, ставайки жената, заемаща от най-дълго време изборен пост в Европейския съюз", аргументира избора си "Форбс".

Американското списание освен това подчертава, че Меркел е "преборила национална рецесия (в Германия) по време на световната икономическа криза" и е "в центъра на усилията да бъде направен опит да се помогне на Гърция да съживи икономиката си".

"Форбс" отбелязва, че само една жена застрашава обявяването на Меркел за най-влиятелната жена в света догодина - нейната подгласничка Хилари Клинтън.

Бившият държавен секретар на САЩ и първа дама при президента Бил Клинтън ще се бори за Белия дом на изборите през 2016 г. Ако успее, Хилари Клинтън ще стане първата жена президент в историята на Съединените щати. Миналата година тя бе шеста в класацията на "Форбс".

Трета е американската филантропка Мелинда Гейтс, съпругата на най-богатия човек в света Бил Гейтс.

Президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джанет Йелън отстъпва от втора на четвърта позиция. Пета е Мери Бара, президент и главен изпълнителен директор на американския автомобилен гигант Дженерал Мотърс.

Управляващият директор на Международния валутен фонд, французойката Кристин Лагард, отстъпва с една позиция до шестото място. Бразилският президент Дилма Русеф е седма.

Списъкът включва осем държавни глави и 15 милиардерки. За първи път в него попадат тази година 19 жени, сред които американската певица Тейлър Суифт.

От класацията изпадат нейната колежка и сънародничка Лейди Гага, лидерът на продемократичната опозиция в Мианма Аун Сан Су Чжи и бразилската манекенка Жизел Бюндхен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4769 |17.03.2015 Ципрас иска среща с Меркел, Оланд, Драги и Юнкер . 3| 5035 |10.03.2015 Меркел склони Обама да се откаже от оръжието за Крим . 9| 5390 |09.02.2015 Меркел: Мирът в Европа е на косъм . 1| 5023 |05.02.2015 Меркел и Оланд на крак в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads