Реклама / Ads
4| 4605 |28.05.2015 НОВИНИ

Панов посочи Янева и Желявска като лоши модели в системата

.
Лозан Панов
Притеснен съм, че реформа в съдебната власт ще бъде използвана като лозунг и агитация при провеждането на местните избори, каза по БТВ шефът на ВКС Лозан Панов. Според него конституционните промени са нещо важно, те имат значение за обединение на политическите сили около идеята за съдебна реформа и приемането й като своя задача.
 

Реформата няма как да се осъществи без единодействието и общите усилия на трите власти: законодателна, съдебна и изпълнителна. Има два аспекта, единият е политическият, а другият - юридически и засяга конституционните промени и Закона за съдебната власт.

 

Конституционните промени засягат правната рамка на ВСС, но темпът на реформите, като че ли се забави, изрази притеснение той.

 

Мен ме притеснява, че скоро идва моментът, в който трябва да бъдат проведени местни избори. Когато става дума за избори и за реформа, няма как да не бъда притеснен, че именно реформа в съдебната власт ще бъде използвана като лозунг и агитация, и ще пренебрегнем тази същностна страна на реформата в съдебната система.

 

Едната от промените, които се предлагат, свързана с ВСС, е това той да бъде разделен на две колегии, другата е това как да гласуват членовете на ВСС, както и правомощията на инспектората. Когато става дума за избор на магистрати е нормално е това решение да бъде взимано от колегии съдии, обясни Панов.

 

За мен по-важното е тези промени в Конституцията и в Закона за съдебната власт да стигнат до всички и да има дебат и коментар. Конституционните промени сами по себе си засягат ВСС, кадровия орган на съдебната система, бързината на производството не зависи само от тези конституционни промени. Аз разбирам съдебната реформа като част от нещо много по-голямо. Ние сме част от държава,, чуждите инвестиции имат нужда да имат гаранции в страната, това означава предвидимо и независимо правосъдие и бързина, заключи Панов.

 

Освен това членовете на бившето ръководство на Софийски градски съд Владимира Янева и Богдана Желявска бяха посочени като лоши модели в системата от председателя на Върховния касационен съд. Той даде за пример предложението си да им бъде наложено административно наказание след приключилата проверка в съда като начин да бе се възпроизвеждат тези лоши модели отново.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4607 |26.05.2015 Искат нови дисциплинарни дела срещу Янева, Желявска и Костов . 2| 4390 |14.05.2015 Лозан Панов: Софийски градски съд стана символ на скандали . 2| 4215 |07.05.2015 Владимира Янева е в столичното следствие за „Червеи” . 6| 4765 |30.04.2015 Л. Панов: За доверието в съдебната система Господ не може да ни помогне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads