Реклама / Ads
6| 4629 |28.05.2015 НОВИНИ

Депутати внесоха проект за избор на нов управител на БНБ

.
Проектоправила за избор на управител на БНБ бяха внесени в деловодството на парламента от депутати от БСП, Патриотичния фронт, "Атака" и БДЦ. Той ще заеме мястото на Иван Искров, чиято оставка се иска от повечето парламентарни групи, а и мандатът му изтича през есента.
 
Човекът трябва да отговаря на условията, за да има възможност да участва в избор за управител на БНБ, обясни Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт. Според него кандидатите за поста трябва да подадат документи и да бъдат изслушани в Народното събрание, както е ставал изборът на главен съдебен инспектор, членове на Висшия съдебен съвет и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Човекът трябва да отговаря на условията, които се искат за възможност да участва в избор за управител на БНБ. В 14-дневен срок да подаде документи, да заяви пред комисията концепция, да получи време, в което да може да защити своята концепция, да представи своя екип и да ни убеди, че той е по-добрият кандидат от останалите", каза депутатът.
Изявлението на Димитров идва на фона на продължаващите срещи в Народното събрание на кандидата за поста Димитър Радев. Днес той разговаря с парламентарните групи на БСП и ДПС, а преди ден беше представен от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) на политическите сили, подкрепящи правителството.

БСП днес е поставила пред Радев въпроса дали ще се ангажира и дали има воля да направи преглед на определени действия на сегашния управителен съвет, информира депутатът от левицата Янаки Стоилов. "Компетентност има, въпросът е, че трябва да преценим специализираната му компетентност, каза депутатът в отговор на журналистически въпрос. И добави, че разговорът не ангажира левицата с решение дали ще подкрепи Димитър Радев или ще излезе със свое предложение.

Депутатът от Атака Николай Александров обясни защо са необходими правила и как според тях се действа в момента: Правилата са - кога ще имате свободна дата да ви доведем един човек да се запознаете. Той ще е нашата номинация за шеф на БНБ. Това звучи безумно, но това е нашата реалност. Искаш стабилна банкова система, искаш стабилна Централна банка - правиш всичко прозрачно и публично, за да може да има действително доверие. А не "дайте да го доведем да го видите, ако го харесате на външен вид - защо пък да не вземете да го подкрепите". И накрая да кажат - дайте да се съберем и да си спретнем всички голям консенсус.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4455 |27.05.2015 Депутатите в парламента докато не приемат новия НПК . 34| 6205 |26.05.2015 Кадиев е за агитация на майчин език, внася законопроект . 8| 4081 |19.05.2015 Депутатите подписват срещу троленето утре? . 0| 4065 |19.05.2015 Само 12 000 лв. в касата на парламента от недисциплинирани депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads