Реклама / Ads
5| 6873 |28.05.2015 НОВИНИ

Т. Дончева за делото срещу Гр. Ганчев: Черешката на тортата не е захар ... а "Петрол"

.
Татяна Дончева
"Черешката на тортата не е нито десерти, нито захар - тя се казва "Петрол". Това дело започна и се стартира по този начин в съда в пълно нарушение на всякакъв процес заради "Петрол" и апетитите на властта към това дружество."Това каза днес адвокат Татяна Дончева, след като процесът за организирана престъпна група срещу Гриша Ганчев, сина му Данаил и още 8 човека не можа да тръгне в Специализирания наказателен съд.
 
Запитана апетитите на коя власт са - сегашната или предишната (когато разследването започна преди 3 г.) тя отговори: "Тя е същата". Но при старта на делото, според нея е било заради "Грейт уол" , "... а сега е за "Петрол", плюс "Грейт уол", поясни Дончева.

В съда днес се оказа, че обвинителният акт не е връчен в законния поне 7-дневен срок преди насрочването на процеса - някои от подсъдимите са го получили вчера, други преди два дни. Половината подсъдими - като самият Ганчев и синът му Данаил изобщо не бяха редовно призовани, а дойдоха "на добра воля". Те не говориха пред медиите.

На 8 май 2015 г. Специализираната прокуратура внесе за втори път в СпНС обвинителния акт срещу "десет участници в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на престъпления срещу данъчната система и ръководена от Гриша Ганчев". Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 711 580,56 лв., чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи.


Друго от обвиненията срещу бизнесмена е за закана за убийство на бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. Той обаче се е отказал от претенции, стана ясно днес. Прокуратурата пък пледира той да бъде призован въпреки всичко.

След неуспешния старт на делото Дончева нарече заканата за убийство "суперстранна" и изтъкна, че самият Красимир Стефанов е заявил 2 пъти още на предявявянето, че няма никакви претенции към Гриша Ганчев и че е бил заблуден.

Тя намекна, че още на следващото съдебно заседание защитата ще иска прекратяване, но отказа да каже на какви основания.

На журналистически въпрос - държан ли е в зависимост г-н Ганчев, тя отговори: "Не е държан в зависимост. Ако познавате Гриша Ганчев, ще разберете, че той е човек, който може да се бори, да се съпротивлява и че той няма така да се предаде. Но му извиват ръцете и го натискат по всякакъв начин. Той е притесняван вече няколко години, а в момента особено интензивно."

На въпрос - от кого, тя отговори: "Аз ви казах достатъчно. Ако видите кой се бори за "Петрол" и за "Грейт уол", вие ще си отговорите".



Преди 10 дни синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) се насочиха към един от най-апетитните активи на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) - дистрибутора на горива "Петрол". Те са получили право на запор върху акциите на дъщерното му дружество "Елит Петрол-Ловеч", което е собственик на 124 бензиностанции на веригата, показват данни в Търговския регистър по партидата на дружеството.

Запорът е наложен от Търговско отделение на Софийски градски съд на 19 май. С акциите на дружеството е обезпечен иск на КТБ към свързаните с "Петрол" дружества "Арвен", "Елит Петрол" и "Нафтекс Петрол" на обща стойност $52 999 031,79.

В края на 2013 г. КТБ придоби мажоритарна собственост върху "Петрол", чийто основен кредитор беше станала през последните години. През март 2014 г. в ръководството на компанията официално влязоха лица и фирми, свързани с ексбанкера Цветан Василев. Но след поставянето на банката под особен надзор "Петрол" премина под контрола на свързани с бизнесмена Гриша Ганчев фирми. Гриша Ганчев стана председател на управителния съвет на компанията в края на май м.г., а централата на дружеството беше преместена от София в Ловеч.

"Елит Петрол-Ловеч" е собственост на "Елит Петрол". Дружеството беше създадено на 20 януари 2015 г., като в неговите активи са вписани 124 бензиностанции с марката "Петрол".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4913 |28.05.2015 Отложиха делото срещу Гриша Ганчев . 3| 4485 |27.05.2015 ВКС върна делото срещу Брендо . 2| 5528 |18.05.2015 Делото срещу управителя на „Надин комерс” влиза в съда . 2| 4468 |18.05.2015 Делото за сградата-убиец на "Алабин" без изход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads