Реклама / Ads
42| 15170 |30.05.2015 ГЛАСЪТ

Защо Светлозар Костов ще стане главен прокурор

.
Светлозар Костов Източник: Булфото
Ще ви разкажа историята на американския юрист Ерик Холдер. Той е бил два пъти главен прокурор и министър на правосъдието на САЩ - първият път само за 1 месец през 2001 и след това от 2009 до 2015 г.
 
Ерик Холдер-младши е наричан от негови опоненти "черен расист" (афро-американец е), некадърник, изпълнител на "мокри поръчки" и пр. Предлаган е за наказания, особено в началото на кариерата му; предричали му тотален провал и лош завършек на делата, в които участвал.

И знаете ли защо? Защото набутал в затвора доста известни политици и бизнесмени, които били считани за недосегаеми. Пръв на мушката му попада конгресменът републиканец Джон Дженрет. Ерик Холдер го обвинява в получаване на подкупи и политикът отива в затвора за няколко години.

Холдер е бил прокрор и по делото срещу престъпната групировка "Капо", чиито "бизнес" бил рекет, изнудване, шантаж, побоища, отвличания и пр. Босовете на "Капо" също се оказали в затвора. Дори оттам обаче те влияели и успявали да "осигурят" в някои медии доста очерняне и клевети срещу Холдер.

Конгресменът Дан Ростенковски също е бил "клиент" на Холдер, който го обвинил за присвояване на 500 000 долара. Произнесена е и осъдителна присъда.

През 2001 и 2004 г. мнозина считали, че Ерик Холдер ще стане главен прокурор заради неговата активост и компетентност, но той се разминал с високия пост. Няма как "черната овца" на американското правосъдие да седне в стола на главен прокурор и правосъден министър, коментирали негови началници и опоненти.

Е да, но животът си има своя логика. В крайна сметка Холдер станал главен прокурор - два пъти.

В своя статия "Вашингтон поуст" пише, че всъщност най-острите нападки срещу Ерик Холдер, са му помогнали най-много за издигането на високия пост. Нападките, а не хвалебствените слова и ПР-акциите. Това някои творци на мръсни кампании у нас все още не могат да схванат - че обществото има сетива за лъжата и подлостта. Въпреки мътилката, в която живеем. Срокът на гоност на лъжите и клеветите е кратък.

Светлозар Костов е българският вариант на "черна овца" в магистратурата. Нападат го и политбюро на магистратите, официално известно като Висш съдебен съвет, и главният прокурор Сотир Цацаров, наричан от свои подчинени "министър-председателя". Защо ли?

Паралелът между Ерик Холдер и Светлозар Костов може да изглежда пресилен, но в съдбата на двамата има общи неща.

Холдер още през 80-те години заявява: "Ако не сме единни срещу мафията, тя ще превземе живота ни".

През 2013 г. в интервю за един вестник Костов цитира италианския магистрат Алфонсо Сабела от прокуратура "Антимафия": "Държавата може да се справи с мафията. Достатъчно е само да реши".

Само че нашата държавата така и не се решава да скочи на мафията. Дори нейни представители - все едри екземпляри, - се съюзяват с нея. Така се заражда семейството #Кой, чиито модел достига своя пик през 2013 г., когато след машинации и интриги управлението на страната попада в ръцете на ДПС и БСП. За Костов и други негови колеги, които се опитват да прилагат закона срещу видни и невидими за обществото мафиоти и техни ортаци, настъпват черни дни. В буквалния смисъл.

Без значение е, че само за година Спецпрокуратурата, която ръководи Костов, постига в съда 14 осъдителни присъди. Да, 8 от тях са плод на споразумение с престъпниците, но така или иначе са факт. Статистиката показва, че от 1998 г. насам няма оправдателна присъда по внесен обвинителен акт от Светлозар Костов. Той има своята заслуга и за осъждането на Митьо Очите, считан от мнозина за недосегаем.

Светлозар Костов е наблюдаващ прокурор и по знаковото дело "Октопод", в което главен обвиняем е екссъветникът в ДАНС Алексей Петров.

От 30 юни 2011 г. бургазлията Костов е ръководител на Специализираната прокуратура, избран от ВСС и щедро хвален за блестящата стратегия, която защитил с железни аргументи. Това не са мои думи, а на бившият главен прокурор Борис Велчев и известният юрист Анелия Мингова, член на ВСС.  

Преди дни главният поркурор Сотир Цацаров поиска ново дисциплинарно производство срещу Светлозар Костов. За втори път. Цацаров настоява Костов да бъде наказан заради нарушения на случайното разпределение на дела - сам бил си разпределил дело. Има и други обвинения за нарушения на дисциплината, пропуски в организацията на работата и пр. Запознатите с темата обаче знаят, че Костов е мачкан заради смелостта да говори открито пред медии за проблемите в съдебната система и по-конкретно в прокуратурата. Особено силно впечатление направи участието му в предаването на Люба Кулезич по Нова тв, което му донесе цяла планина от неприятности. А той просто каза, че има нещо гнило в Дания...

ВСС и главният прокурор обаче упорито премълчават един доста странен факт. Става дума за обвиняемия Алексей Петров, наричан от някои още Трактора, който е внесъл чрез адвокатите си във ВСС 20 сигнала, жалби и оплаквания от Светлозар Костов. Разбирате ли абсурда? Обвиняемият е недоволен от обвинителя. Има си хас да е обратното. Забележителното в тази странна ситуация е, че ВСС и главният прокурор Цацаров с изключителен хъс защитават правата на подсъдимия и с очевидно задоволство нападат своя колега и държавен обвинител Костов. Нападат този, който по конституция е защитник на обществения интерес. Невероятно, нали?!

За протокола ще спомена, че преди Костов да поеме делото "Октопод" 6 или 7 негови колеги отказват да участват. Някои от тях споделят пред свои близки и колеги, че ги е страх, защото знаят, че в папките на делото има немалко имена на политици и управници, които ще направят каквото е необходимо, за да бъдат смачкани. Случващото се с Костов докава, че са били абсолютно прави.

В подобно незавидно положение се намира и зам-главният прокурор Ася Петрова. Тя бе наблюдаващ прокурор и заедно с колежките си Маргарита Георгиева и Стефка Якимова успяха да докажат вината на обвиняемите по мегаделото "Килъри". Съдът на две инстанции потвърди 3 доживотни присъди и други с различен срок затвор. Петрова бе предложена за зам.-главен прокурор от самия Сотир Цацаров, който след това я изолира тотално от работата на главна прокуратура. И трите, но в най-голяма степен Петрова, бяха подложени на унищожителен огън от обвиняемите и от определени медии. Както се казва по медиите ще ги познаете. Срещу Петрова дори има заплахи за убийство, които продължават да събират прах в нечии чекмеджета.

Главният прокурор проявява последователна и често необяснима строгост срещу споменатите прокурори, но се отнася бащински към тези, които се борят за честта да бъдат наричани "дясната" или "лявата" му ръка. Такива са заместникът му Борислав Сарафов, поркурорът от СГП Иван Гешев, следователят от Столичното следствие Иван Иванов и шефът на същата служба Петьо Петров - вече бивш. Самият факт, че Върховният касационен съд разобличи Петров, известен още и като Пепи Еврото, като извършител на провокация към престъпление, а три съдебни инстанции определиха делото "Цонев, Сантиров, Попов" като емблематичен пример за провокация към престъпление от орган на държавна власт е достатъчен, за да се направят някои изводи. Някои дори неприятни...

Това са само част от действията на главния прокурор Сотир Цацаров, които по-скоро рано, отколкото късно, ще доведат по ситуация, в която за негов приемник ще се търси човек като Светлозар Костов. Знам, че на кръгът #Кой, към който се говори, че принадлежат не един и двама висши магистрати, ще се присмее на подобна прогноза. Те не могат в момента да приемат, че е възможно да се случи нещо, което този кръг не е разпоредил или одобрил. Само че тъкмо тази тяхна самоувереност и бруталност ще бъдат в основата на техния крах.

 

Димитър Попкутуев


П.П. Тази статия не е платена от Светлозар Костов или някой друг. Не всичко в този живот става с плащане, поръчване или натиск.Някои неща се правят и по съвест...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 84| 19100 |25.04.2015 Защо за ДПС арменският геноцид е мит, а преименуването - холокост . 26| 14715 |24.04.2015 Защо Иван Искров се отрече от другарчето си Цветан Василев . 39| 10119 |25.03.2015 Защо лестригоните* искат да изядат чужденците от LIC33? . 16| 11395 |19.01.2015 Защо "случаят КТБ" няма шанс да приключи в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads