Реклама / Ads
45| 6898 |30.05.2015 НОВИНИ

Бившият посланик в Москва Илиян Василев в черния списък на Русия

.
Илиян Василев
"Горд съм, че на попрището на защитата на ценностите и правата на моите сънародници и на европейците, не съм оставил грам от съмнение къде стоя и какви принципи отстоявам. Затова съм попаднал в този списък от 89 европейци, а компанията е повече от престижна”, подчертава посланикът ни в Русия в периода 2000-2006 г. Така Илиян Василев коментира попадането си в черния списък на Русия.
 
Вчера констатирах със съжаление, че за това вече има официално доказателство. Човек попада в какви ли не списъци не по своя воля, но това не го променя по никакъв начин”, написа той в своя блог.„Признавам суверенното право на моите колеги в руското посолство да оценяват по свое усмотрение анализите ми и работата ми, както и да ме предложат за включване във всякакви списъци. Горд съм, че на попрището на защитата на ценностите и правата на моите сънародници и на европейците, не съм оставил грам от съмнение къде стоя и какви принципи отстоявам. Затова съм попаднал в този списък от 89 европейци, а компанията е повече от престижна”, подчертава посланикът ни в Русия в периода 2000-2006 г..

Той пояснява, че винаги се е ръководил от защитата на българските национални интереси в отношенията с Русия, но в същото време винаги е уважавал ръководството на руската държава и правото им да формират руската политика по уместен за тях начин.

„Разминаванията ми с колегите от руския МИД и руското посолство възникнаха още в годините, в които се роди идеята за енергийния шлем, която промени в основи талвега на руско-българските отношения след 2006 година. За съжаление, не можах да повлияя върху решенията на моето правителство и на тогавашния български президент и те поеха по пътя на шлема”, отбелязва Илиян Василев.

Според него в тези проекти е имало прекомерно много геополитика и небалансирани интереси, които при условията на новото ни членство в ЕС и НАТО ще ни изправят пред невъзможни избори.

Той е убеден, че не дължи нещо на съвременните поколения руснаци.

„Не, не вярвам, че дължа нещо на съвременните поколения руснаци. Това, което тогавашните поколения българи дължат вече е дадено, сторено, платено. Днес не дължа нищо и си търся сметката и ползата - не за мен, а за моята страна”, подчертава бившият дипломат и допълва: „След като нямат нормални аргументи е много по-лесно да се лепне етикат „русофоб" и да те вкарат в забранителен визов списък”.

По думите му акцентът в българската политика трябва да бъде защитата на българските икономически интереси в Русия, в това число и осигуряването на равни права и третиране на българските компании.

"Важното е със или без списъци да се предотврати плъзгането на Русия и Европа към мащабен военен конфликт, само заради спасението на един режим, който превръщат във "врагове" и такива естествени приятели на руската култура, природа, традиции като мен.

В същност значителна част от руските официални лица, с които тогава работех като посланик, пример тогавашният премиер Касянов, финансовият министър Кудрин - който беше и съпредседател на съвместната комисия - също са попаднали в категорията опоненти на сегашния режим.

Значи повредата не е в моя телевизор", заключава той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 5851 |29.05.2015 Нейнски: Трудно взех решението за посланик в Турция, но е предизвикателство . 54| 11639 |28.05.2015 С. Николов: Назначаването на г-жа Нейнски за посланик в Турция е компромис . 1| 4890 |28.05.2015 Бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър се предаде на полицията . 15| 4576 |27.05.2015 Решено! Надежда Нейнски става посланик в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads