Реклама / Ads
18| 11026 |02.06.2015 ПОЛИТИКА

Валентин Вацев: Умира политическата форма на ЕС

.
Валентин Вацев
Преди дни, в Рига, председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер посрещна унгарския премиер Виктор Орбан с възгласа "Привет, диктаторе". Журналистите, отразяващи пристигането на ръководителите на 28-те страни на срещата на върха не чули отговора на Орбан, който продължил да се усмихва, също както и Юнкер.
 
После говорителят на унгарския лидер Берталан Хавази каза, че Орбан отвърнал на Юнкер: "Привет, велики херцоже!", припомняйки, че родината на Юнкер е Великото херцогство Люксембург. Говорителят на Орбан добави, че от години унгарският премиер се обръща по този начин към Юнкер.

Юнкер е един артистичен грубиянин, а Орбан не е диктатор, коментира пред ТВ7  политическият анализатор Валентин Вацев.

За Юнкер Вацев каза: Аз го харесвам. Той казва неща, които другите не могат да кажат. Той умее да казва весело важни неща. Има мъжки хумор.Що се отнася до обръщението му към Орбан, Вацев обясни: Не е диктатор този, който се ползва с такава огромна обществена подкрепа.

Унгария се развежда със стария ЕС и се опитва да помогне на раждането на новия ЕС, коментира Валентин Вацев. ЕС не умира, той ще продължи. Той е правен да векува. Но политическата форма на ЕС си отива. Умира не ЕС, а досегашната политическа и идеологическа форма и се ражда нещо ново, каза той и отбеляза, че в България обаче политиците не се занимават с това. У нас се интересуват от парите, кога ще им изхарчим парите.

Старият модел на ЕС е като държава, която смила държавните суверенитети на държавите, които участват. Новият модел е на Съюз на свободни държави, които в единство и съгласие, въз основата на идеята си за общо бъдеще и свобода, ще решават бъдещето си не като империя, а като отделни държави, обясни анализаторът. Ние сме в навечерието на ренесанс на европейски юнионизъм, добави той.

Орбан непрекъснато обяснява, че ние не искаме ма убиваме ЕС, а да го направим по-адекватен. Ципрас в Гърция също е представител на тази нова политическа култура, макар да е представител на лявото, каза още Вацев.Според него голямата геополитика е Англия. Големият атлантизъм не е Вашингтон, а Лондон. Англия е малкият умен брат. Затова от Англия винаги са идвали тревожни сигнали за европейското единство, каза още Валентин Вацев.

По темата за Украйна той заяви, че „да си русофоб на ръба на Русия просто не става". Провалиха се с идеята за Украйна като русофобски държавен комплекс. Накрая ще се случи това, което искат в Кремъл - антируският модел ще бъде зачертан. За да стане това по-лесно и по-безболезнено на Кремъл предложиха нов тип участие в близкоизточния процес, коментира още геополитическият анализатор Валентин Вацев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5288 |02.06.2015 Исмаилов: Не „майчин”, а „чужд” език за агитация . 22| 5537 |01.06.2015 Президентът: Работим за референдум при формулата 2 в 1 на 25 октомври . 9| 5429 |31.05.2015 БСП "Витоша": Партията няма нужда от "единаци" . 14| 5224 |31.05.2015 Миков покани водещата на "Събуди се!" в БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads