Реклама / Ads
15| 5810 |06.06.2015 ПОЛИТИКА

Мерджанов: Готвим се сериозно за изборите. Да не ни подценяват

.
Атанас Мерджанов
„Готвим се сериозно за местните избори, колкото и да ни подценяват знаем на какво сме стъпили и на какво разчитаме“. Това заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов пред радио К2. Според него представителите на партията трябва да са носители на автентична лява политика, която отговаря на очакванията на хората.
 

„Задкулисие по линия на кандидатите не може да има, защото БСП много публично и демократично провежда своите номинации“, допълни той и препоръча всички членове на партията да се съсредоточат в произвеждането на политика, отговаряща на интересите на хората. Той коментира, че до момента има заявени за напускане само 3 молби, но са приети над 1200 нови членове. „Никой не си зададе въпроса защо точно сега се случват тези активни мероприятия. И отговорът е много ясен – БСП отказа да участва в това управление“, обясни Мерджанов. Според него има несъгласие със заявените позиции на БСП за промените в Конституцията, отпадането на санкциите срещу Русия, както и редица важни за обществото въпроси, по които партията е проявила характер и това не се харесва на определени фигури.


„Направиха се доста опити, но очевидно това са възможностите на ГЕРБ да управлява България и коалицията, която беше съставена“, каза Мерджанов. Той припомни, че вчера е било провалено заседанието на НС. „Когато се демонстрира политическа стабилност и увереност в успеха и реформите, по два от най-важните законопроекти не успяха да съберат кворум“, подчерта народният представител. Той заяви, че в четвъртък БСП остро реагира на управляващите, които са се опитали да подменят парламентарния контрол и са направили промени на  седмичната програма в движение. „Очевидно е, че не могат да си организират законодателната дейност и тя изостава. Законопроекти като този за здравеопазването трябваше по-рано да преминат през пленарна зала. Има редица зададени въпроси от избирателите и  не можем да се съгласяваме с хрумванията на реформаторите“, уточни той. Мерджанов поясни, че въпросите на хората са свързани с икономиката и земеделския сектор, нерешените проблеми с изкупуването на млякото, пенсионната реформа, за която управляващите настояват, а тя според него не отговоря на очакванията на българските граждани.


„Икономическите резултати в сравнение с краткото време, в което ние управлявахме, съвсем не са в полза на сега управляващите. Бюджетът за 2015 година беше изкуствено занижен, което предопредели едно фриволно интерпретиране на икономическата реалност“. С тези думи Атанас Мерджанов коментира обявения икономически ръст с 2% за 6 месеца. „Важно за БСП е какви са реалните дохода на населението, икономическата среда, могат ли хората да предприемат свои собствен бизнес и могат ли да си поемат разходите за образование и здравеопазване“, поясни той. Народният представител припомни, че по отношение на икономиката по време на управлението на Орешарски са постигнати твърде значими резултати – раздвижване на икономиката, светкавичното връщане на ДДС, забавено с месеци. „Ние понижихме и цената на тока“, допълни той. По неговите думи трябва да сме на ясно с истинската картина в енергетиката – какви са балансите, прогнозите и каква е визията за управление на този изключително тежък отрасъл.


 На въпрос, свързан с ромите, говорителят на БСП е на мнение, че за тези хора трябва да се осигурят нормални условия за работа и образование. „Мислим да направим конкретни предложения и натам са насочени усилията на нашите представители в местната власт“, каза още той. Мерджанов припомни, че  управлението на ГЕРБ съвпада със събития като Катуница, а сега и Гърмен.

 

По темата за референдума, предложен от президента, народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, обясни, че партията е за провеждането на референдуми, но е важно как ще бъдат формулирани въпросите и как ще се води разяснителната кампания. „Трябва да се види и дали е удачно съчетаването на двата избора, тъй като ще има доста технически проблеми, дори свързани и с печатането на бюлетините“, поясни той и заяви, че БСП подкрепя задължителното гласуване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5746 |24.02.2015 Мерджанов: Правителството има проблем със своя вътрешен дефицит . 28| 5831 |04.01.2015 Мерджанов: Хаос е смесване задачи на полицаи и военни по границата . 7| 4677 |20.12.2014 Мерджанов: Прегръдките са хубави, ако не задушават . 51| 11030 |22.08.2014 Огнян Минчев: РБ няма сериозно намерение да управлява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads