Реклама / Ads
0| 7370 |19.06.2015 ПОЛИТИКА

Не зачита ли Менда Стоянова премиера или е некомпетентна, питат вложители

.
Менда Стоянова
Г-жа Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента забрави думите на премиера Бойко Борисов, че Племен Орешарски, финансовият му министър Петър Чобанов и управителят на БНБ Иван Искров са виновни за фалита на КТБ. Умишлено ли го прави или е некомпетентна? това питат в отворено писмо от Асоциацията на пострадалите от КТБ.
 


Ето пълният текст на писмото-протест:

"Изразяваме остър протест по повод на изказването на г-жа Менда Стоянова, Председател на бюджетната комисия на Народното събрание, направено на 19 юни т. г. в предаването на БНТ „Тази сутрин”.

В деня на годишнината от затварянето на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) под специален надзор от БНБ, г-жа Менда Стоянова си позволи да обвини вложителите с надгарантирани влогове, че сами са си виновни за избора на четвъртата по големина банка в България, която в продължение на години бе обявявана за номер едно. Тя цинично изтъкна, че държавата не носела никаква отговорност за спестяванията над 100 000 евро! Това изказване е в пълен контраст с нееднократните изявления на премиера Бойко Борисов, че фалитът на банката е умишлен и виновници за това са бившият премиер Пламен Орешарски, финансовият му министър Петър Чобанов и Председателят на УС на БНБ Иван Искров. Да припомним на г-жа Менда Стоянова, че в международното право има приемственост на субекта, т.е. настоящото правителство също носи отговорност за грабежа на нашите спестявания. Освен това изразяваме нашето възмущение от факта, че същата госпожа, отхвърляйки всякаква отговорност на държавата, приравни случая с ограбените ни спестявания с падащите цени на недвижимите имоти. Възниква въпросът за компетентостта на г-жа Стоянова и познанията й за европейското законодателство, вкл. правата на човека, които българската държава е длъжна да спазва като страна-членка на Европейския съюз.

Нека припомним и че КТБ официално бе търговска банка, а не инвестиционен фонд и държавата в лицето на регулаторните си органи носи пълна отговорност за състоянието на банката и за опазването на нашите спестявания. Как ще привличаме чуждестранни инвеститори, ако те Ви повярват, че държавата опазва само 100 000 евро? Съзнавате ли какъв удар нанасяте на банковата ни система, г-жо Стоянова?

Жертвите на умишления фалит на КТБ са обикновените вложители, защото VIP клиентите бяха обезщетени за наша сметка в грубо нарушение дори на българското законодателство чрез откриване на множество сметки на Министерство на финансите, което вероятно Ви е добре известно. Ако не е така, опровергайте го!

Тъй като не очакваме извинение от Вас, изразяваме нашето възмущение от факта, че вместо да ни съчувствате, с Вашето изказване Вие издевателствате над нас".

 

С уважение:   

Асоциация на пострадалите от КТБ

София

19.06.2015 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6089 |18.03.2015 Стоянова: Искров морално е задължен да подаде оставка за КТБ . 69| 5695 |11.02.2015 М. Стоянова към Гечев за новия заем: Не било така . 9| 5550 |03.01.2015 Менда Стоянова би Манолова на парламентарната трибуна . 17| 7238 |16.10.2014 Цачева, Бъчварова и Стоянова в хор: Кънев още не е разбрал, че се водят преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads