Реклама / Ads
0| 14567 |22.06.2015 АКТУАЛНО

Най-скандалните паметници в света

.
Стотици паметници по света скандализират хората. В същото време привличат милиони, които искат да ги видят, да направят кисели физиономии и да се снимат до тях. Скандалът е бизнес. Който знае това - печели.
 
През 2013 студент от Художествената академия в Гданск изправи Полша и Русия на мигли. За няколко часа той постави до паметника на съветския танк Т-34, олицетворяващ победата над фашизма, скулпурна група, представляваща съветски войник, който изнасилва полска девойка (снимката горе). Вой, вой, спорове, скандали и творението бе отнесено от кран 6 часа след поставянето му.



В руския град Керч инициативен комитет решил да постави паметник на десантчика от Великата отечествена война. Получил се обаче върховен кич от три фигури: матрос, пехотинец, а между тях - медсестра. Фигурите са издялани от камък, който след това бил боядисан, за да имитира бронз... Жителите на града наскачали ужасени, а медиите нарекли творбата "публична подигравка". Всичко това се случило през 2012 г.



Най-големият скандал в Русия обаче успели да предизвикват трима студенти. Преди година те си направили фотосесия с надуваема порно кукла пред паметника на загиналите в Отечествената война в Ставропол. Авторите на скандала са Анастасия Полникова, Никита Фил и Михаил Пронин. Веднага и тримата са задържани и дадени на съд, но до последно не се признават за виновни. Били се пошегували...



Скандален паметник в Белгия от 2013 г. разбунва духовете в страната. Композицията е откровен секс между елен и кошута. Наречен е "Целувка" и природозащитници смятат идеята за много възпитателна. Обратно на тях обаче повечето белгийци и медии подлагат творението на унищожителна критика и подигравки.



През 2005 г. в Норвегия се появява паметник на педофилите. Поставен е в парк в Осло. В същият парк има общо 227 скулпутрни композиции, някои от които наистина скандални. Композицията с преплетени момчешки тела разделя норвежците на два лагера. Едните защитават творбата, а другите я отричат изцяло. Авторът Густав Вихеланд споделя, че това, което се случва в живота, не трябва да се премълчава и прикрива.



Не изостава и Чехия. В Прага, в район "Жижков", е поставен паметник, който предизвиква общонационален скандал. Скултурната композиция е наречена от някои медии "възхвала на проститутката", но други виждат в нея преднамерена политическа провокация. Причината е, че лицето на мъжката фигура на 100% прилича на починалия чешки президент и дисидент Вацлав Хавел, който държи в ръка лотариен билет...



Китайците не остават извън скандалите. В страната, пред университет бе издигната скулптура, която изобразява преподавател-педофил. Творбата се "радва" на всеобщо порицание и заклеймяване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7065 |15.05.2015 1, 2, 3… 12, уааа! Как става по света . 25| 9944 |24.03.2015 Вижте как кърмят по света (СНИМКИ) . 0| 4890 |01.01.2015 Василиева света литургия в епархиите . 2| 9190 |05.05.2014 Катамаранът „Кук” отплава за о-в Света Анастасия на 15 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads