Реклама / Ads
0| 6049 |28.06.2015 НОВИНИ

ЕЦБ даде шанс и остави Гърция в играта

.
ЕБС
Изпълнителният съвет на Европейската централна банка реши на извънредното заседание днес за ситуацията, че ще съхрани тавана за кредитите, които предоставя на гръцките банки в рамките на програмата за извънредна помощ, предаде ВВС. От ЕЦБ заявяват обаче, че институцията е готова да преразгледа това решение.
 
По-рано днес френският премиер Манюел Валс призова ЕЦБ да не реже спасителното въже за Гърция.В заявлението на борда се казва още, че той ще работи в тясно сътрудничество с Гръцката централна банка, за да може в страната да се запази финансова стабилност.

Атина все още има достъп до програмата за спешна финансова помощ, но евентуалното й прекратяване може да доведе до излизане на страната от еврозоната.

Гръцките медии от своя страна разпространяват информацията, че на вчерашната инфарктна среща на министрите на финансите на ЕС са били обсъждани варианти за спешна спасяване на Гърция в четири посоки, една от които е налагане на капиталово ограничение на гръцките банки, съобщи newsbg.eu.

Според тази хипотеза, Гръцката централна банка разработва вариант банките да останат затворени следващите 7 дни и клиентите ще имат достъп само до АТМ устройствата с дневен лимит за теглене от 200 евро, за да не се стигне до срив и тотална липса на ликвидност. Само за последния работен ден, гърците са изтеглили 660 милиона евро от сметките си.

Гърция изненада партньорите си от ЕС и МВФ в събота, когато премиерът Алексис Ципрас обяви свикването на референдум в страната на 5 юли относно условията на предлагания от кредиторите спасителен план. Малко след това отново в събота финансовите министри от еврозоната отказаха да удължат спасителната програма за средиземноморската страна, която трябва да изплати 1,6 млрд. евро на МВФ във вторник. В противен случай правителството в Атина е изправено пред заплаха от фалит.

Вливанията на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат на ниво от около 3 млрд. евро, за да дадат време на Гръцката централна банка и ЕЦБ да реагират в случай на спешност. Междувременно централната банка във Франкфурт вече не приема за гаранции гръцките държавни облигации. Така директният канал на гръцките банки до свежо финансиране бе отрязан.

Meждувременно финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис заяви в интервю пред BBC, че правителството в Атина ще обсъди в неделя през нощта налагане на капиталов контрол и затваряне на банките в понеделник.

"Аз, като министър на финансите, заедно с Гръцката централна банка и Европейската централна банка, ще обмисля какво трябва да се направи, за да се намали тежестта върху нашия народ от отказа на Европа да ни даде основни демократични права", коментира Варуфакис.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9092 |26.06.2015 Близнашки: Пеевски да си гледа бизнеса и да остави политиката . 0| 5586 |24.06.2015 Столичанка остави детето си без надзор в Перник, то тръгнало пеш към София . 0| 5461 |24.06.2015 Шефът на НАТО: Ще се противопоставим на агресията на Москва . 0| 4771 |23.06.2015 БСП: Наслагването на две кампании по време на изборите ще създаде хаос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads