Реклама / Ads
0| 10454 |29.06.2015 НАРОДЕН ГЛАС

К. Парамов пред Фрог: Ципрас ще се окаже интересен и мъдър управленец

.
Финансовият експерт Кольо Парамов
При всички положения ще има споразумение между Гърция и ЕС. Никой не може да ме убеди, че южната ни съседка ще фалира. Гърция няма да фалира. Тя не би си позволили да излезе от европейската икономическа зона. Това каза пред Фрог нюз финансовият експерт Кольо Парамов.
 
Убеден съм, че ще има споразумение, но очаквам, че преговорите ще се удължат. Другата седмица след референдума се очаква да настъпи и отрезвяване. Премиерът Алексис Ципрас ще направи всичко възможно, за да изтъргува по най-добрия за него начин интересите на страната си. В момента той се записва в историята като един от най-интересните и мъдри управници на Гърция. След време това ще стане ясно, независимо, че сега се намира в неизгодна морална позиция от гледна точка на общите условия на дълга.

Ципрас ще направи всичко възможно да преговори общото ниво на заемите. Мисля, че част от тези 220 млрд. евро може да отпаднат от дълга при втори договорен план. От друга страна той ще иска да получи оставащите по старата програма 7,2 млрд. евро. За да завърши успешно годината му трябват още 8 млрд. евро. Тоест на него му трябват общо 15,2 млрд. евро. Тези 8 млрд. евро, за които споменах, ще бъдат от новата програма, която той иска. А общото ниво на новата програма за 2015, 2016 и 2017 г. е изчислена на 37,5 млрд. евро. Ако той използва от старата програма 7,2 млрд евро и прибави 8 млрд. евро от новата програма, той може да се надява, че за следващите две години да получи по още 15 млрд. евро, пресметна експертът.

Той е убеден, че „люлката на демокрацията” не може да бъде извън ЕС. Падането и обявяването на фалит на Гърция означава един много тежък удар върху МВФ, респективно върху принципите на Световната банка. И то не заради друга, а защото в един момент от стабилизиращи органи, те ще се превърнат в непрогнозируеми. И то от гледна точка на изпадналите в криза страни. И тъй като МВФ и Световната банка правеха всичко възможно през последните 17 години да толерират безмерното взимане на кредити от Гърция и да толерират живот на кредит, както на гръцки граждани, така и на техния елит, сега фондът и Световната банка ще трябва да отделят ресурс и да приемат коренно различни основи на взаимодействие и друг тип партньорство, категоричен е Парамов.

Според него гърците ще докажат, че калкулират негатива като авторитет пред целя свят. Те показват единство от гледна точка на защита на идеали и интереси. Освен това изграждат предмостие, което ще позволи световните финанси да заработят по различен начин. Световните финанси са в криза а гърците поискаха да докажат, че могат да живеят на кредит. Но видяха, че различното организиране на стопанството и начина на живот не може да им донесе достатъчно добра репутация. И сега вместо да сриват еврото, ще трябва приемат, че място имат само в стабилен Европейски съюз, допълни той.

На въпрос какво мисли за идеята да се възстанови драхмата, експертът обясни: Това е възможно най-елементарния и груб вариант за Гърция. Хората там нямат интерес да приемат драхмата и тя да бъде девалвирана 10 или 20 пъти. Защото след това ще се чудят кака ще гонят вторичен стабилизационен ефект, търсейки го в чужда валута. Няма кой утре да се нагърби да ги лансира и да ги подкрепя последователно, освен европейските страни, заключи Кольо Парамов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11219 |25.06.2015 Проф. Стойков за Фрог: US-танковете са демонстрация, трамплин сме на САЩ . 0| 10555 |24.06.2015 Проф. Петканова пред Фрог: Р. Инджова е достойна българка и заслужава пенсия . 0| 5712 |23.06.2015 Кметът на Вършец за Фрог: 6 деца се взривиха с барут . 0| 5958 |23.06.2015 А. Славчев за Фрог: Депутатите работят за банковата мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads