Реклама / Ads
0| 5240 |29.06.2015 НОВИНИ

Откриват обновената фасада на къщата музей "Иван Вазов"

.
Източник: МК
На 3 юли 2015 година от 14 часа в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, министъра на културата Вежди Рашидов, проф. Милена Цанева, актьори от Народния театър „Иван Вазов”, директори на столични училища, преподаватели по български език и литература и граждани официално ще бъде открита обновената фасада на Къщата музей „Иван Вазов” в центъра на столицата ни, съобщиха от Министерството на културата.
 

В тържеството ще вземе участие Софийски духов оркестър с изпълнения на най-обичаните български песни по текст на Иван Вазов. От знаменития балкон на поета негови стихотворения ще рецитират актьорът Янко Лозанов и 7-годишната ученичка Еми Стрезова.

 

Проектът по обновлението на фасадата на къщата - светиня, дело на екипа на арх. Христина Стоянова, е осъществен благодарение на изключителната подкрепа на Столична община, Министерството на културата, фирма „Реставрация” ЕАД към Министерството на културата и частни дарители.

 

Къщата е построена през 1895 година и в нея националният ни писател живее и работи най-дълго време, припомня главният уредник на музея на Вазов, известната ни поетеса и писателка Мирела Иванова.

 

Тук, на простата дървена маса, покрита със зелено сукно, той създава някои от знаковите си творби: сборниците с разкази „Видено и чуто”, „Пъстър свят” и „Утро в Банки”, поетичните книги „Легенди при Царевец” , „Под гърма на победите”, „Песни за Македония”, „Люлека ми замириса”, „Не ще загине”, комедиите „Вестникар ли?” и „Службогонци”, историческите драми „Борислав”, „Към пропаст”, „Ивайло”. Тук, в последните дни и часове от живота си, Иван Вазов работи над пиесата „Престолът”.

 

Още приживе най-естествено Вазовата къща се превръща в културно и обществено средище – скъп и чест гост тук е проф. Иван Шишманов, един от инициаторите за превръщането й в музей. Пет години след смъртта на поета, на 28 ноември 1926 година, тя отваря врати като първия български литературен музей. Днес, близо 90 години по-късно, побрал цялата възможна протяжност и достолепие на българските времена, патината на големия дух, излъчвана от всяка вещ, картина или поздравителен адрес, музеят посреща стотиците посетители, приютява любопитството им, смирява ги в изумителната си атмосфера. Музеят е и брънка от непрекъснатостта на българската литература – първият му уредник Елин Пелин и символно, и конкретно продължава голямата разказваческа традиция. Музеят е и живо място, където Словото на Иван Вазов звучи преродено в изпълненията на българските деца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4693 |16.05.2015 Бетон летя от фасада в Бургас . 1| 4973 |30.04.2015 Откриват сезона на градушките на 3 май . 0| 4172 |01.01.2015 Стягайте ските, утре откриват сезона на Витоша . 0| 5418 |13.11.2014 Откриват процедури за над 6,8 млрд. лв. по европрограми през 2015 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads